България оттегля подписа си от АСТА в сряда

Имам уверението на премиера, обяви Яне Янев.

България оттегля подписа си от АСТА в сряда

България ще оттегли подписа си от АСТА, защото е цинично да се подкрепяме подобно споразумение, заяви Яне Янев пред Нова телевизия. "Имам уверението на управляващите и лично на премиера, че ще оттеглим подписа си от АСТА в сряда", подчерта той.

 

Янев научил за намерението на министър-председателя в телефонен разговор. По думите на лидера на РЗС това ще стане в сряда на заседанието на правителството.

Лица, които са обвързани с големите мултинационални корпорации от филмовата и музикалната индустрия, между които и техните лобисти в споменатите държавни органи, налагат приемането на търговското споразумение ACTA, което да защити интересите на чуждестранните артисти и изпълнители, за сметка на българските. Нечестно е да се подложат на преследване потребителите и доставчиците на интернет чрез създаване на мрежа от доносници и виртуални ченгета.

"РЗС се противопостави на идеята страната ни да защитава на първо място чужди интереси в интелектуалната сфера и да репресира собствените си граждани в глобалната мрежа. В същото време България не прави нищо за българските творци и артисти", заяви Янев.

"По времето на Емел Етем бяха изразходвани стотици милиони неизвестно за какво. Цветан Цветанов беше в Бисер до хората на палатка в студовете цели четири дни, а Емел Етем си правеше прически по време на кошмара в Цар Калоян", каза Яне Янев в коментар на въпрос каква е разликата в реакцията на управляващите след бедствията бедствията през 2007 и 2012 година.

"Ние бяхме сериозна, ортодоксална опозиция и бяхме твърдо срещу политиката на ГЕРБ. Разбрахме, че трябва да се променим. По-добре да ни гази милиционерски ботуш, защото това означава, че има ред. Хората одобряват желанието и делата на управляващите показват дела. Независимо, че последният доклад не ни похвали, знам, че напредваме", заяви Янев.

"Георги Първанов не е имал възможност по конституция да опрощава дългове на длъжници. Но го е правил", заяви Яне Янев и показа официален отговор на свое питане от правосъдния министър Диана Ковачева.

"Президентът Георги Първанов е опростил половин милион лева несъбираеми вземания през последната година, без за това да има публичен документ с мотиви", подчертава депутатът Яне Янев. По думите му само за 2001-а Първанов е опростил 500 000 лв. само на физически лица, без да има яснота кои са те. Янев е един от инициаторите на създаването на анкетна комисия, която в следващите 3 месеца да провери всички укази на бившия държавен глава и неговото вице Ангел Марин за 10-годишния им престой на „Дондуков” 2.

Временната парламентарна анкетна комисия, подкрепена с подписите на 60 избраници от ГЕРБ и независими трябва да проучи дейността на президентската институция за двата мандата по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даването и възстановяването на българско гражданство.