Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес, десети февруари:

Преглед на печата
в. "ДНЕВЕН ТРУД"

Дянков погна лихвите

Христо НИКОЛОВ

Три стъпки ще намалят лихвите по потребителските кредити, обещава вицепремиерът Симеон Дянков в изпълнение на заръката на премиера Борисов. Те са: лихвите да зависят от публичните банкови индекси, част от таксите за клиентите да отпаднат, а фирмите за лесни заеми да се регулират по-строго.

в. "24 ЧАСА"

„Токът на ръба – не стигат 400 мегавата. Спряха износа”

На ръба сме с електроенергията, не достигат 400 мегавата, съобщиха от министерство на икономиката. Излезе от строя американската централа "AES Гълъбово". Не са достатъчни и въглищата в комплекса "Марица-изток".

в. "СТАНДАРТ"

Ураган изрови римски град

Стела НИКОЛОВА

Саркофаг на аристократ изскочи край Сарафово

Ураганът край Бургас зарадва археолозите. Морската стихия изрови древен римски град, похвали се кметът Димитър Николов. Вълните измили тонове пръст, под които се разкриха останките. Находката се намира на север от квартал Сарафово, като една част попада в границите на почивната база на военното министерство. "Нямаме представа как се е казвало селището, защото то не фигурира в старите карти и документи. Но е открита каменна колона с надписи, а при разкопките със сигурност ще намерим и други писмени източници, от които се надявам да разберем името", коментира пред "Стандарт" шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

в. "НОВИНАР"

Заместници на Фандъкова прибрали тлъсти суми

Петьо ЧЕРГАРОВ

Скандалните факти изнесе ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов

Зам.-кметовете на София Мария Бояджийска и Ирина Савина са получили хиляди от странична стопанска дейност. Това твърди съветникът от ДСБ Атанас Атанасов. През 2010 г. Бояджийска е декларирала облагаем доход на годишна данъчна основа от странична стопанска дейност в размер на 35 000 лева. Декларираните доходи на Ирина Савина от дейност, различна от професионалната, пък са в размер на 33 750 лева.

в. "КЛАСА"

Брюксел дава 15-20 милиона лева за възстановяване на щетите от наводненията

Съдействие предложиха Израел, Китай, Италия и Унгария

Европейската комисия в Брюксел е дала зелена светлина на България да използва за възстановяването на село Бисер 15-20 млн. лева. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов в пострадалото село, където почете паметта на четиримата загинали в наводнението. Заедно с министър-председателя бяха още вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, земеделският министър Мирослав Найденов, социалният министър Тотю Младенов, депутати и др.

в. "ДУМА"

Големият потоп иде през март

Появиха се съмнения за нова "Калинка" в "Напоителни системи"

Бедствието сега е ужасно, но големият потоп иде през март-април, когато започне топенето на снеговете. това предупредиха вчера от Българската асоциация по мелиорации (БАМ). От "Напоителни системи" ЕАД към земеделското министерство масово режат на скрап, вместо да ремонтират, остатъците от хидросистеми, напоителни и отводнителни канали, които не са разграбени, алармираха специалистите. По думите им, около 2000 малки и микроязовири са изобщо без всякакъв надзор и никой не контролира какво е състоянието им.

в. "СЕГА"

Дянков измисли как да свали лихвите и таксите на банките

Деница Райкова

Управляващите ще регулират и заемите под 400 лв.

Вицепремиерът Симеон Дянков приземи екзотичните си идеи за слагане на юзди на банките и вече лансира конкретни и логични мерки за лихвите и таксите. Една от тях предвижда при формирането на лихвените си проценти банките у нас задължително да стъпят на независим пазарен индекс като EURIBOR. Дянков обещава също намаляване на таксите за получателите на заеми и защита на хората, взели кредити под 400 лв.

в. "ТЕЛЕГРАФ"

АРЕСТУВАХА ВРАЧКА ПРОФЕСОР

Взели документите и на измамницата

Звездна, която „Телеграф" разкри

Врачка менте беше арестувана в столицата след сигнал на ужилена гражданка. Ченгетата щракнали белезници около китките на 57-годишната Йоана Колева в момент, когато „преглеждала" поредната си клиентка. Самообявилата се за професор псевдолечителка вземала по 1000 лв. да „лекува" рак. С документите си се раздели и Звездна, ясновидката, която „Телеграф" хвана в лъжа.

в. "МОНИТОР"

“Силиконките под лупа”

При 5 на сто от жените с импланти се наблюдават странични реакции

Европа затяга контрола над силиконовите импланти след скандалния случай с френската компания „Поли Имплант Протез”

в. "РЕПУБЛИКА"

„САЩ НИ ОМАЙВАТ ЗА ШИСТА”

Безопасността на технологията за проучване и добив на шистов газ дойде да разяснява у нас американецът Ричард Морнингстар, специалист по евро-азиатските енергийни въпроси и пратеник на държавния секретар на янките Хилъри Клинтън.