Преглед на печата

Водещите заглавия в българските вестници днес (8 февруари)

Преглед на печата

в. "НОВИНАР"
„София в преспи, глобяват почистващи фирми с 400 000 лв"
Столичната община ще глоби с 400 OOJ0 лева снегопочистващмте фирми за некадърно свършена работа. Санкцията ще бъде наложена заради некачественото почистване по време на първия обилен снеговалеж на 25-27 януари, съобщиха or „Московска" 33.
„Екипите на ЧЕЗ се борят с тежката метеорологична обстановка"
Аварийните екипи на „ЧЕЗ Разпределение България" работят за възстановяване на захранването в засегнатите от снежната буря райони, съобщиха от компанията.

в. "СТАНДАРТ"
„Плащаме за "синя зона" и в събота"
Софиянци ще плащат за "синя зона" и в събота от 8 до 14 часа, предвиждат промени в наредбата за паркиране. В делничните дни времето за платен престой ще се удължи до 20 часа. Ще се въведе и нова "зелена зона", която ще обхваща периферията на сегашната "синя".
„Снегът блокира София"
Паяците прекратяват работа при -10 градуса. Заседнали снегорини, блокирани крайградски автобуси и отцепени села заради преспите. Така изглеждаха северните покрайнини на София вчера.

в. "ТЕЛЕГРАФ"
„СТУДЕНА ВАКАНЦИЯ"
Учениците от цяла България излизат в тридневна ваканция от днес до петък. Причината е, че се очакват още снеговалежи, ужасно студени дни и рекордно минусови температури. Това е една от най-лютите зими за последните години.
„Решават за комисията „Марин""
Дали да се създаде анкетна комисия за двата мандата на президента Георги Първанов и вицето му Ангел Марин, ще решат депутатите тази седмица. Идеята е комисията да разследва помилванията, даването и отнемането на българско гражданство и опрощаването на дългове, които са правили държавният глава и вицето му от 2002 година насам.

в. "ЗЕМЯ"
„Уникално: За 1 ден трима румънски премиери"
Румънският президент Траян Бъсеску заяви късно в понеделник, че е възложил на директора на Службата за външното разузнаване Михай Унгуряну да състави ново правителство и да поиска вот на доверие от парламента, съобщи Ройтерс.
„Три дни ваканция за учениците"
Заради изключително сложната и непредвидима метеорологична обстановка и заради непроходимостта на по-голяма част от пътищата в страната просветният министър Сергей Игнатов определи 8, 9 и 10 февруари за неучебни дни за всички училища.


 

в. "ТРУД"
„Кристалина Георгиева пред „Труд": Най-лошото предстои"
„Не е изключено най-лошото да е пред нас, а не зад нас." Това прогнозира българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за в. „Труд".
„От днес 3 дни национална ваканция"
Вятър и сняг блокираха държавата
Национална ваканция от днес до 10 февруари включително обяви просветното ведомство. Причината - студовете и грипът.

в. "ДУМА"
„Разпад"
Това, което се случва в България в момента, е трагична илюстрация, че държавата се разпада. Вече не като политологическа констатация. Разпада се в буквалния смисъл. Виждат се зловещите последици от кръчмарските лакърдии, чрез които бе позволено на неук човек да дерибейства в България.
„Сергей Станишев: Закриването на МИС беше управленска грешка"
Сега трябва да подкрепим пострадалите, но след това ще потърсим отговорност за бедствието, заканиха се социалистите. Като управленска грешка определи лидерът на БСП Сергей Станишев закриването на Министерството на извънредните ситуации.

 

в. „ПРЕСА"
Ваканция по принуда
Почивните дни заради бедствието няма да се отучват
Теодора ЙОЛЧЕВА
Всички училища в страната ще бъдат затворени от днес до края на седмицата заради студа и непроходимите пътища. Заповедта беше разписана от просветния министър Сергей Игнатов с мотив „тежката и непредвидима метеорологична
ситуация след многократни настоявания от страна на родители, учители и директори. Просветните инспекторати ще имат грижата да преструктурират материала така, че децата без проблем да наваксат след завръщането си в класните стаи.

в. „СЕГА"
ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията
Светослав Терзиев
Заради скандалите между МВР и съда, както и липсата на присъди срещу мафиотски босове страната ни може да остане единствена в ЕС под унизителния механизъм за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред
България се изправя пред заплахата да остане единствената страна от ЕС под наблюдение от Брюксел за правосъдие и вътрешен ред, след като очакваните днес междинни доклади на Еврокомисията ще покажат, че тя изостава значително от Румъния в битката срещу престъпността и корупцията. "България няма да е доволна от докладите", каза на "Сега" източник в Брюксел, запознат с техните текстове.

в. „КАПИТАЛ"
„Язовирите преляха към министерството на икономиката"
Контролът над водоемите премина към Трайчо Трайков без обсъждане

в. „24 ЧАСА"
„Полярна "вибрация" докара -40° в Европа"
Студът в Европа, който свали до минус 40 градуса температурите и отне живота на близо 400 души, може да се обясни с арктическата осцилация (вибрация). Тя прави разликата в налягането между полярните сфери и умерените ширини.

в. „КЛАСА"
„Застрахователи искат задължителна полица и за недвижимо имущество"
Както има задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилистите, така собствениците на жилища да бъдат задължени да застраховат недвижимото си имущество.

в. "МОНИТОР"
"Акция „Спасение"
Две бебета - Снежанка и Мюмюн, се родиха в потопената Южна България вчера. В кал, разруха и скръб потъна най-пострадалото село Бисер, видя екип на вестник ,,Моитор".

в. „РЕПУБЛИКА"
„ДАРИТЕЛСКА ВЪЛНА СРЕЩУ СТИХИЯТА"
В България стартираха десетки дарителски кампании за пострадалите от наводненията в Хасковско. Отделни хора, организации, партии и общини набират средства, събират храни, дрехи и електроуреди за бедстващите.