Боксьорката Станимира Петрова: Благодарна съм за отношението на Добрич

Световната и европейска шампионка по бокс от клуб „Добруджа“ отново е номинирана за Спортист на Добрич. В интервю с Добрич Онлайн Станимира Петрова разказа как е минала нейната година и какво планира за следващата

Боксьорката Станимира Петрова: Благодарна съм за отношението на Добрич

Как приемате номинацията за Спортист на Добрич?



Много съм щастлива, че пак съм номинирана и се надявам пак да стана Спортист на Добрич. Това е много голямо признание. Харесва ми много отношението на Добрич. От година вече съм към Боксовия клуб на Добрич и съм много доволна от отношението на целия клуб, на Общината и на моя спонсор Енчо Малев и Хляб „Вита“. По-ценна е моралната подкрепа, която получавам от него. Той е наистина страхотен човек. Мотивира ме и ме радва, че има добри хора, които са готови да помогнат. Винаги финансовата помощ е от полза, но отношението е страхотно.

Каква беше тази година за Вас?

Доста интересна и различна. Стартирах турнир „Странджа“, спечелих четвърта купа „Странджа“. Наредих се наравно с други велики имена, които също имат по толкова. След това имах малко премеждия на Световното първенство, защото пътувайки към Индия получих бъбречна криза. Наложи ми се спешна операция за премахване на камъните в бъбреците. Пропуснах Световното първенство за съжаление. Но хубавото е, че се възстанових и реално на най-важното състезание за годината, което беше Европейските игри в Полша, които бяха и квалификация за Олимиадата, там вече бях възстановена. Отидох с пълни сили, безапелационно с 5:0 съдийски гласа спечелих всички срещи и спечелих златния медал, и най-важното – квотата за Олимпийските игри догодина.

Какви са плановете за 2024г.?

Най-после да спечеля медал от Олимпиадата. Това е най-голямата ми цел и мечта. Иначе е много натоварена - февруари месец започваме отново с турнир „Странджа“, след това март месец имаме Европейско първенство, в края на юли месец е Олимпиадата, а след това, може би октомври или ноември, ще имаме и Световно първенство. Така че догодина имам всички възможни най-големи изяви.

Липсва ли ви Добрич?

Иска ми се по-често да идвам, но ние сме постоянно на лагери, общо взето няма как.

Какво ще кажете на младите деца, които мечтаят да бъдат един ден като Вас?

Тренирам в една зала за професионални тренировки. В нея има една снимка, която много ми харесва. На нея пише: „Всичко започва с мечта“. Искам да им пожелая да бъдат мечтатели, да не се отказват от мечтите си. Невинаги става както го искаме и веднага, но ако продължаваш да се трудиш и искаш да се развиваш и да успееш, то ще се сбъдне. Така че им пожелавам да са най-вече здрави, да мечтаят и да не спират да следват мечтите си.

Как попаднахте в Боксов клуб „Добруджа“?

Покрай Веско Марков, той ми е много добър приятел. Той ми е помагал още преди да играя за Добрич, страхотен човек, страхотно уважение. Всъщност не се разбрахме с предишния клуб, с който играхме и трябваше да си намеря клуб, в който да се разбираме с хората.  Просто сме добри приятели с Веско Марков и съм много доволна от отношението. Когато имам възможност, идвам да потренираме там, но ние сме основно по лагери и е доста трудно. И така стана връзката. Доста случайно, но съм щастлива от това.

Кое е следващото състезание в което ще участвате?

Първото състезание е турнир „Странджа“, започва на трети февруари в София. Тренирам по един път на ден, в по-лек вариант. От 4 януари влизаме в лагер за Национален отбор жени и стартира сериозната подготовка.

В края на разговора с Добрич Онлайн, Станимира Петрова добави:

„Искам да благодаря на Енчо Малев, Веско Марков, Ивелин Иванов и Общината. Пак казвам – финансовата подкрепа е винаги добре дошла, имаме нужда и от това, но най-важна е моралната подкрепа, която имам от всички тях“.