Бойко Борисов: Имаме слаб земеделски министър, Денков е млад премиер

Лидерът на ГЕРБ коментира пред журналисти в Албена, изказването на премиера акад. Денков за организираните от зърнопроизводителите протести

Бойко Борисов: Имаме слаб земеделски министър, Денков е млад премиер

„Академик Денков е млад премиер. На никой премиер протестите не са му приятното нещо, но с времето се научаваш, че само с диалог се решават проблеми. И аз бих искал да призова и двете страни, и правителството, и зърнопроизводителите, да спрат с такива тежки квалификации. Защото европейската комисия вчера взе решени, което парламентът взе, но взе и няколко теми, които да следи във връзка с Украйна. Това именно дава възможност за диалог с нашите зърнопроизводители.“, коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.




Борисов припомни, че по време на управлението на ГЕРБ, браншът е получил над 30 милиарда лева от ЕС. „Когато си получил такива пари от ЕК, не можеш да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Тук е тяхната грешка. Грешката на Денков е в квалификациите“, допълни  Борисов.

„Имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия, защото правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари“, подчерта той.

И призова двете страни да седнат на масата за преговори.

„Призовавам двете страни да спрат с тежките квалификации и закани, защото ЕК взе решение, но има теми, които да се следят с Украйна. Това дава възможност за диалог с производители“, посочи той.

Това се решава с преговори в Министерския съвет, а не с трактори отвън. Имам 30 протеста. Хвърляха ми домати. Седнахме, преговаряхме. Земеделският министър и премиерът да седнат и да решат въпросите“, добави Борисов.

Председателят на ГЕРБ отказа да каже кой ще е кандидатът им за кмет на София, но обяви кандидатите за Варна и Добрич. Във Варна кандидатът за кмет ще е Иван Портних, а в Добрич - Красимир Николов.

„Толкова много се направи във Варна, толкова много в Добрич. В Добрич каквото имаше като финансиране, се финансира от моето правителство. Така че, каквото се е случило добро за добричани, се е случило, благодарение на нас“, посочи Борисов.

Бойко Борисов откри в Албена конференция на тема „Предизвикателства и възможности за България и Румъния в еврозоната. Регионално сътрудничество в контекста на еврозоната“.