Деница Сачева от ГЕРБ за ползите от членство в Еврозоната

Днес в к.к. „Албена“ се проведе конференция на тема „Предизвикателства и възможности за България и Румъния в еврозоната. Регионално сътрудничество в контекста на еврозоната“

Деница Сачева от ГЕРБ за ползите от членство в Еврозоната

Събитието се организира от Сдружение “Граждани за европейско развитие на България“ съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“. Участие в срещата взеха директорът на бюрото на Фондацията Норберт Бекман-Диркес, български и румънски евродепутати от групата на ЕНП, народни представители от ГЕРБ-СДС и представители на младежките структури на партията, икономисти и социолози.




"Имах повод през последните месеци да участвам в няколко професионални дискусии по темата и това е неизменен приоритет на българското правителство, подкрепено от ГЕРБ - най-голямата политическа сила и лично от нашия лидер г-н Борисов. За мен е изключителна важност да коментираме тази тема именно тук в област Добрич, защото сътрудничеството между България и Румъния е изключително важно, именно в контекста на шенгенското пространство и на Еврозоната. В този контекст трябва да благодаря и на председателя на европейската комисия, която вече изказа подкрепа за България и Румъния за членството им в шенгенското пространство. То ще доведе до много ползи както за бизнеса, така и за хората. Още повече, че и България, и Румъния, след десетки проверки, показаха, че могат да бъдат лоялен, отговорен и пълноправен член именно на шенгенското пространство.

Но когато говорим за темата за еврозоната, бих си позволила да акцентирам върху социалното отражение и върху важността за хората именно в качеството ми на бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов. И затова ще започна именно с приоритета за хората и за тяхното благосъстояние. Членството ни в еврозоната няма по-добра алтернатива спрямо ускорената, а и реална конвергенция с водещите държави членки на еврозоната.

И ако думата "конвергенция" ви звучи отвлечено и доста сложно, говорим за равновесно положение. Говорим за простия отговор на въпроса: "Кога ще ги стигнем другите?"...Нека да посоча, че наред с модернизирането на икономиката и доближаване до структурата на икономиката в еврозоната, този процес означава увеличаване на доходите до средноевропейските и на новите държави членки на еврозоната. 

Очевидно е, че България и Румъния, като държави извън еврозоната, имат проблем с това този процес да протича малко по-бавно и ние продължаваме да бъдем част от групата встрани с малко по-ниски доходи от тези в европейския съюз. Оставането в това положение крие нарастващи рискове, а ние искаме ускорен ръст на доходите и заслужено европейско място и като доход, и като благосъстояние" - каза на срещата Деница Сачева.