Националната литературна награда "Дора Габе" ще бъде връчена тази есен

Националната награда е учредена от Община град Добрич през 2002 г., връчва се на пет години и ще бъде присъдена тази година за пети пореден път по повод 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе

Националната литературна награда "Дора Габе" ще бъде връчена тази есен

 



Национална литературна награда „Дора Габе“ е една от водещите литературни награди в България. Тя популяризира Дора Габе – поет, преводач, общественик, дългогодишен председател на Българския ПЕН-клуб, носи признание на авторите – носители на наградата, и стимулира четенето. Наградата е повод за откриване както на нови тенденции, така и на интересни явления в съвременния литературен процес. Присъжда се на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

Наградата може да бъде съпътствана от две отличия: за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе; за принос в превода на художествени произведения. Победителят ще получи 2 000 лв., а носителите на отличия – 1 500 лв.

Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Славянска литературна и артистична академия, Драгни Драгнев.

Предложения за носители на НЛН „Дора Габе“ и отличия могат да бъдат депозирани в срок до 31 август 2023 г. в Община град Добрич на адрес: 

Община град Добрич – За НЛН „Дора Габе“

Ул.  България – 12

9300 Добрич

e-mail: dobrich@dobrich.bg

Церемонията по награждаване ще бъде през тази есен.