Финансови компенсации за сектор "Рибарство"

Отворен е прием по „Мерки за предлагане на пазара - сектор "Риболов" по мярката за Финансови компенсации за операторите в стопанския риболов, стопанствата за производство на аквакултури и преработвателните предприятия на ПМДР

Финансови компенсации за сектор "Рибарство"


За компенсации могат да кандидатстват  физически лица, юридически лица или еднолични търговци (ЕТ), регистрирани по Търговския закон, развиващи дейност в сектор „Рибарство“.



Задължително кандидатите трябва да са активни оператори на поне един риболовен кораб и да имат регистрирани минимум 60 дни на море през 2022 г.

Трябва да се регистрирани преди 24.02.2022 г. съгласно законодателството регламентиращо дейността им, да са осъществявали стопанска дейност през 2022 г. и да имат подадена Годишна данъчна декларация за 2022 г. пред НАП.

По настоящата процедура безвъзмездна финансова помощ се предоставя за компенсации, необходими за преодоляване на недостига на средства, липса на ликвидност, за допълнителните разходи, които са понесли операторите на риболовни кораби, поради сътресението на пазара, резултат от агресивната война на Русия срещу Украйна.

Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за един проект е 400 000 лева.

В случаите когато кандидатът е собственик/ползвател на един допустим риболовен кораб, максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ не може да надхвърля 200 000 лева.

В случаите когато кандидатът е собственик/ползвател на повече от един допустим риболовен кораб, кандидатът подава едно проектно предложение за всички допустими риболовни кораби и максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за всички кораби не може да надхвърля 400 000 лева.

Безвъзмездна финансова помощ (БФП) 100%.

За подсектор риболов са допустими компенсации единствено за разходи за гориво.

Краен срок за кандидатстване-26 май 2023 г.