Близо 2200 семейства с деца от Добрич са напуснали страната през 2022г.

Общият брой на отпадналите от детска градина или училище в региона е 2702, става ясно от отговор на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов на въпрос на народния представител Деница Сачева

Близо 2200 семейства с деца от Добрич са напуснали страната през 2022г.

Това сочат данните на екипите, които работят по Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в образователната система. Общият брой на отпадналите от детска градина или училище в региона е 2702. В същото време преди началото на учебната 2022/2023 г. учителите, социалните работници, полицаите и представителите на местните власти са успели да запишат обратно 184 деца. От тях 83 посещават занимания за първи път, става ясно от отговор на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов на въпрос на народния представител Деница Сачева.
Към образователната система са приобщени 83 458 деца и ученици. Необхванатите са общо 53 464. Въпреки все още големият им брой, те намаляват с близо 4000 спрямо предходната година. За около 40 000 от трайно непосещаващите има сведения, че са извън страната заедно с родителите си.

Данните сочат още, че в началото на тази учебна година в клас са върнати 10 180 деца, като половината са на 5-годишна възраст. В предучилищна са записани обратно 1752, а в училище – 3392. Според проф. Пенов екипите са положили сериозни усилия спрямо учениците, които юни не се явиха на национално външно оценяване след VII клас.

Преходът в гимназиален етап е един от двата най-рискови моменти за отпадане от образователната система. Другият е преди постъпване в първи клас. Родителите на тези деца получават еднократна помощ от 300 лв. без доходен критерий. Този стимул и работата на учителите са спомогнали обхватът на учениците в VIII клас да се повиши с половин пункт за последната година.