Наследниците на Адриана Будевска с дарение за музея

През тази година се отбелязват 144 години от рождението на Адриана Будевска. Фондът за актрисата ще бъде обогатен с ново издание.

Наследниците на Адриана Будевска с  дарение за музея

През 2018 г. в Буенос Айрес  е  отпечатана на испански език книгата „Чудото на българския театър. Адриана Будевска Ганчева (1878 – 1955). Актриса в театъра (1899 – 1924)“. Неин автор е Гилермо Карлос  Ганчев – внук на Будевска. Книгата повтаря почти напълно юбилейния сборник „Адриана Будевска (1899 – 1924)“, отпечатан в София през 1925 г. Допълнена е и с още няколко спомена. Сред авторите на мемоарните текстове личат имената на проф. Иван Шишманов, Гео Милев, Сирак Скитник, Димитър Страшимиров, Мара Белчева, Евгения Марс, Иван Попов, Гено Киров, самата Адриана Будевска и др. Освен личността и театралната дейност на актрисата книгата представя накратко и творческата работа на нейния съпруг – актьора Христо Ганчев, починал от тиф по време на Балканската война през 1912 г. Изданието е илюстрирано и с някои неизвестни снимки от личния архив на семейството.




За първи път на испански език излиза книга, разказваща за двама от създателите на нашия национален театър: Адриана Будевска и Христо Ганчев. Така не само българската общност в Аржентина, но и всички испаноговорящи имат възможност да надникнат зад завесата на нашия театрален живот от първите десетилетия на ХХ век. Затова изданието е изключително ценно, тъй като популяризира българската култура зад граница. Книгата е подготвена със съдействието на сестрата на Гилермо Ганчев – Адриана Ганчева, на тяхната приятелка Ружка Митева Николова. Подкрепена е също от приятели и роднини от родовете Будевски и Медникарови.


Изданието е представено за първи път на 44-тата международна изложба Панаир на книгата в Буенос Айрес през месец април 2018 г., а през месец август е изложено на специален щанд на празника, наречен „Буенос Айрес чества България“. Книгата предизвика интерес не само сред българската общност в Аржентина.