Учреди се Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата

„Фестивалът на занаятите и изкуствата“, който се проведе за първи път в АЕМО Стария Добрич, на 30 септември тази година роди „Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата“. Над 40 майстори на художествени занаяти и приложници, участници във фестивала и каталога на занаятите, който изработиха организаторите, се включиха в учредяването на задругата.

Учреди се  Добруджанска задруга на занаятите и изкуствата

Поддържане на българските традиции в областите на занаятите и изкуството, популяризирането им по съвременен начин, са част от целите, които си поставя новото сдружение. Приоритет е работата  за изучаване, опазване пресъздаване и популяризиране на местните традиции, духовност и материални образци на географски регион Добруджа (включващ  обл. Добрич, обл. Силистра, обл. Варна (в частта на общ. Вълчи дол и част от общ. Аксаково), обл. Разград, част от общ. Исперих) в страната и чужбина.


Сдружението има необичайна структура и към задължителните по закон органи на управление, създаде Съвет на майсторите, чиято роля е да оценява новите кандидатури за членство, да наставлява и дава препоръки за дейността. Тези сериозни задачи и чест са отдадени, с пожизнени права на едни от най-известните не само в нашия регион, занаятчии и творци – Иван Йотов от гр. Балчик, майстор в художествената обработка на дърво, Веселин Луков от гр. Тервел – майстор ножар и Николай Ханзъров – художник. Честта и отговорността на председателското място се връчи на Алексей Николов – дизайнер и майстор в художествената обработка на накити, с над 30 години авторска дейност в страната и чужбина.

Като пазител на традициите, учредителите възложиха контрольорската дейност на музейния експерт и специалист в туризма, Ивелина Георгиева - Романова от РИМ гр. Добрич – още един управленски орган, който добавиха като част от структурата. Членството е за творци, които практикуват  занаяти или друго приложно изкуство, но е отворено и за специалисти, които с познанията си биха допринесли за реализиране на целите.