Добричкият окръжен съд оправда 23-годишен добричлия по обвинение за разпространение на наркотици

Добричкият окръжен съд призна за невиновен и оправда 23-годишния Емилиян Енев от Добрич по повдигнатото му обвинение за това, че на 11.11.2009 г. в Добрич без надлежно разрешително е придобил и държал на публично място с цел разпространение и е разпространил 1,35 гр. марихуана на стойност 8,10 лв. Според обвинителния акт познат на Емилиян Енев поискал по телефона да намери трева за пушене за негов гост. На 11.11.2009 г. те се срещнали и в района ДКЦ-1, подсъдимият предал на третото лице найлоново пакетче и взел 10 лв. В този момент забелязали, че ги наблюдават двама служители на Първо РУ на МВР и тръгнали към търговски комплекс. По пътя купувачът изхвърлил взетото найлоново пакетче, а подсъдимият пуснал на земята други две.

Добричкият окръжен съд оправда 23-годишен добричлия по обвинение за разпространение на наркотици

Емилиян Енев има средно образование, работи, не е женен, неосъждан е.


Представителят на държавното обвинение обърна внимание на начина на извършване на деянието – на публично място, и на високото съдържание на наркотичното вещество. Прокурорът посочи пропуски на досъдебното производство. Той пледира за условно наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, предвид многобройните смекчаващи обстоятелства – признанията на подсъдимия, чистото му съдебно минало, няма данни да пласира наркотици, няма други противообществени прояви, работи.

Адвокатът на Емилиян Енев поиска той да бъде оправдан, или ако бъде признат за виновен да му бъде наложено минимално наказание – условно лишаване от свобода за срок от 3 месеца и глоба в минимален размер. Защитникът се мотивира с малкото количество и ниската стойност на наркотичното вещество, обект на престъплението, чистото съдебно минало, заетостта и добрите характеристични данни на неговия подзащитен.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна.