Задържаха двама непълнолетни за въоръжен грабеж

Добричкият окръжен съд задържа под стража 16-годишния В.И. и 17-годишния К.П. от Добрич, срещу които се води досъдебно производство за въоръжени грабежи в особено големи размери. На 06.11.2010 г. като непълнолетни, но след като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, и след като са се сговорили да вършат грабежи са отнели чужди движими вещи – сумата от 390 лв. и мобилен телефон марка „Самсунг” от владението на 39-годишен добричлия. Около 3 ч. след полунощ единият от извършителите влязъл в магазин за хранителни стоки в централната част на града. Той е носел черна маска на главата с прорези и гугла. Младежът извадил пистолет и го насочил към продавача. След това наредил на търговския работник да изпразни касата и да му даде мобилния си телефон. Другият младеж останал през магазина. Въоръженото лице взело парите и мобилния, напуснал магазина и избягали, заедно със съучастника му.

Задържаха двама непълнолетни за въоръжен грабеж

Разследването има данни, че са извършители и на друго деяние.Представителят на държавното обвинение пледира, че двамата в съучастие са извършили два въоръжени грабежа, представляващи тежки умишлени престъпления. Предвид обоснованото предположение за авторството на И. В., характера на престъпленията, тежестта на предвиденото за тях наказание и данните за личността му, прокурорът посочи като единствената адекватна мярка за неотклонение е арестът му. При определяне на друга мярка, той би могъл да се укрие или да извърши друго престъпление.

Държавния обвинител обърна внимание на изключително интензивната престъпна дейност, характера на престъпленията и тяхната тежест и лошите характеристични данни на К. П. Според прокуратурата може да се направи обосновано предположение за неговото авторство на деянието и за опасността да се укрие или да извърши друго при по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на двамата младежи пледира спрямо тях да бъде взета по-лека мярка за неотклонеине. Защитникът се обоснова на направените от тях самопризнания.

17-годишният младеж е разследван за кражби, извършени през тази и миналата година.

В. И. е ученик в 10 клас, не е женен, не работи, не е осъждан.

К. П. е ученик в 11 клас, не е женен, не работи, не е осъждан.