Заради климатичните промени Добруджа вече няма да е житницата на България

От минус 30 до 45 градуса ще стигнат температурите в Североизточна България през следващите десетилетия.

Заради климатичните промени Добруджа вече няма да е житницата на България
След 60 години Добруджа може да не е вече житницата на България. По-подходящи за отглеждане на пшеница най-вероятно ще станат полетата край София и Кюстендил. Причина за радикалните промени у нас ще бъдат климатичните промени, част от които сме самите ние, коментира по време на Национална научна конференция в Добруджанския земеделски институт край гр. Ген. Тошево доц. д-р Валентин Казанджиев от НИМХ към БАН. Според него, вече има променена атмосферна циркулация, промени в климата и глобално затопляне. Свидетели сме на климатични аномалии с ясно изразено затопляне, скъсяване на зимния период и резки застудявания.

Очакванията на учения са към 2020 г. в Североизточна България да станем свидетели на екстремно високи температури до 45°C и на екстремно ниски до минус 30°C. Повишението на средногодишната температура в Добруджа ще бъде в рамките на 1-1,2°C, уточни още доц. д-р Казанджиев. Екстремните температурни стойности ще лишат посевите от влага и ще предизвикат щети в производството на пшеница, като всичко това ще доведе до ниски добиви. Според прогнозите на учения, тогава Добруджа няма да се нарича житницата на България, а ще е по-подходяща за отглеждане на трайни насаждения като ябълки, кайсии, круши, сливи и праскови, допълни още доцентът. Според него, не е изключено да се възползваме от опита на някои северноевропейски държави като Норвегия, които отглеждат пшеница при поливни условия.

Агрометеорологът уточни, че към 1990 г. у нас са напоявани 16 млн. декара. В момента поливните площи едва достигат 1 млн. дка. Справянето със сушата е един от главните проблеми на родното земеделие, подчерта още ученият.