Община Тошево относно Рогозина: Няма риск за околната среда

В село Рогозина се извършват проучвателни сондажи не за шистов газ, а за обикновен такъв, съобщава сайтът на Община Генерал Тошево.

Община Тошево относно Рогозина: Няма риск за околната среда

Технологията, която се използва е конвенционална, като радиоактивните елементи, за които се вдига шум всъщност са изотопи, които се използват и при сондажите за вода в България, гласи съобщението на Община Генерал Тошево във връзка със сондажните дейности в землището на село Рогозина.


 

Фирмата инвеститор Русгеоком АД е наела унгарска фирма, която да анализира, чрез въпросните изотопи наличието на пророден газ в почвените слоеве. Анализите се извършват в Унгария, като от земята под сондата се взимат единствено проби.

 

След среща на кмета на Генерал Тошево с ръководителя на обекта в Рогозина се установило, че към момента нито се добива газ, нито има някакъв риск за околната среда. Очаква се след около година да се разбере дали в действителност там има газ, тъй като проучванията са още в начален етап.

 

Общинската управа ще продължи да следи от близо случващото се в с.Рогозина и своевременно да уведомява своите граждани, с цел да не се внася паника. По-подробна информация за сондажите в с.Рогозина има на сайта на фирмата инвеститор, като се очаква в скоро време тя да излезе с официално прессъобщение, което да внесе яснота у гражданите, загрижени за екологичното и енергийно бъдеще на страната ни, информират още от Община Генерал Тошево.