Очила или лещи: как да изберем

Предимствата на контактните лещи пред очилата поне на пръв поглед изглеждат очевидни: те не “загрозяват” лицето, не променят вида, не ограничават страничното зрение, не се запотяват. Но все пак преди да направите избора си в тяхна полза, добре е да обмислите всичко и да се консултирате с очен лекар.

Очила или лещи: как да изберем
Защото в същото време и най-миниатюрната прашинка, попаднала под лещата, може да предизвика значителен дискомфорт: налага се лещата да се свали, промие и постави отново. Освен това лещите докосват непосредствено роговицата и могат да раздразнят окото.
 
За да не бъдат увредени очите, трябва да се спазват няколко основни правила.
 
Първо, трябва да избирате лещи само след консултация с офталмолог и след внимателен медицински преглед на очите. При някои заболявания е противопоказно да се носят лещи (например кератит).
 
Преди да поставите лещите, внимателно прочетете инструкциите или потърсете съдействие от специалист. На първо място трябва да се научите да ги поставяте и сваляте. Това понякога изисква доста усилия. След това най-вероятно ви предстои продължителен период за свикване с лещите. Затова се заредете с търпение и бъдете готови за проблеми като сълзене и болки в очите през първите няколко дни.
 
Лещите не трябва да се носят по-дълго от посочения върху тях срок на годност. Те задължително трябва да се свалят преди сън - в противен случай могат да предизвикат врастване на съдовете в роговицата, нарушение в нейното хранене и други по-сериозни проблеми (в това число и пълно изгубване на зрението).
 
Свалените лещи трябва редовно да се дезинфекцират и да се съхраняват в специален разтвор. Лещите не са в състояние напълно да заменят очилата, поне не във всички ситуации – например те не са препоръчителни при настинка и доста други заболявания.
 
Ако носите лещи, трябва редовно да правите преглед при офталмолог. Лещите трябва периодично да се сменят. Ако започнете да усещате дискомфорт в очите, това означава, че е време да си купите нови.
 
Наскоро проведено изследване показва, че постоянното носене на контактни лещи може да доведе до тежко инфекциозно заболяване – амебен кератит, който предизвиква възпаление на роговицата и евентуална последваща слепота. Възбудители на болестта са амебите Acanthamoeba, които се срещат в почвата и в питейната вода.
 
През последните години заболеваемостта от амебен кератит нараства именно поради факта, че контактните лещи станаха по-популярни. Амебите попадат в контейнерите за лещите, когато хората ги промиват с питейна вода (а не със специален разтвор), която не е в състояние да унищожава тези и останалите вредни микроорганизми.
 
Така че преди да си купите лещи, обмислете всички плюсове и минуси. Нали в крайна сметка е най-важно да вземете правилното решение за здравето на вашите очи!