Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 30 ноември до 4 декември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Екипът на Общинския младежки център в Добрич реализира инициативата „Напиши песен за Коледа“ Проявата се организира за трети път. В тазгодишното издание младите поп изпълнители на Студио „Сарандев“ са имали задача да композират мелодия по зададен текст за коледна песен. От постъпилите 9 предложения, след направено допитване до 60 човека, е била избрана мелодията, получила най-много гласове. Неин автор е талантливата Димитрина Германова. 



Детска градина "Слънчице" приема децата на работещите в системата на здравеопазването. Община Добрич осигури грижа за децата в ранна и предучилищна възраст на лекари и служители. Подадени са 18 заявления. 

За доброто здраве и настроение ще допринасят фермерските пазари в Добрич и Балчик през декември. Целта на изложенията в Ковид ситуацията е освен здраве чрез чисти продукти, да внесат и добро настроение в сърцата на хората.  

100 дръвчета от вида Пауловния ще бъдат засадени по бул. „Добруджа“.  Те са дарение от гражданин. Пауловниите са високи листопадни дървета. Произхождат от Югоизточна Азия, където днес са широко култивирани. 

В тервелското село Градница изградиха затворена спирка за децата, които пътуват до средищното училище в с. Нова Камена. Спирката има и образователна цел. Интериорът включва табла с изображения на растителни, животински и птичи видове от района на Добруджа.

Деница Сачева е новият областен координатор на ГЕРБ-Добрич, съобщават от пресцентъра на политическата партия. Тя поема поста от досегашния областен координатор вицеадмирал Пламен Манушев.

ДоброЖънци  завършиха поредната си инициатива, свързана с благоустрояването и почистването на града ни. Този път кампанията беше в квартал „Иглика”. Тя започна още преди 2 години, когато доброволците ремонтираха спортното игрище, почистиха прилежащите тревни части и поставиха спортни уреди. Сега – две години по-късно, заедно с местните хора и приятели на организацията, те превърнаха горичката, граничеща с блоковете, в прекрасен парк за игри и почивка.

Работилницата за въображение  към Художествената галерия в Добрич продължава своята работа онлайн. Ръководители на творческите часове са Галина Георгиева и Милена Алджабари. Докато противоепидемичните мерки са в сила те ще подготвят различни виртуални занимания за децата, с които малките творци пълноценно да запълват своето време.

В Каварна стартира благотворителна инициатива за събиране на храна за бездомните животни и тези, приютени от доброволци. В студените дни е все по-трудно за животните навън да намират храна, най-често те гладуват с дни, а някои дори не преживяват зимата. Затова доброволци от Каварна са решили да се погрижат за своите четириноги приятели, оставени на произвола на съдбата. 

В Международния ден на хората с увреждания, младежите от "Чудната градина" отново напомниха на обществеността за себе си и за това, което са постигнали. Социалното предприятие „Чудната градина” работи в Добрич вече от почти две години. През този период младежите със специални потребности са превърнали пустеещото пространство до Дневните центрове в една райска градина, в която с огромно желание полагат неуморен труд. 

Кметът на Добрич награди спечелилите в конкурса за коледна картичка. Поощрителните награди могат да бъдат получени от родителите в удобно от тях време.