Финансови спорове заплашват „Семейство Симпсън“

Най-дълго просъществувалият анимационен комедиен сериал, „Семейство Симпсън“, среща сериозни проблеми. Въпреки че продуцентите от Fox са категорични, че шоуто ще продължи, се налага те да направят съкращения в бюджета, включително и освобождаване на персонал.

Финансови спорове заплашват „Семейство Симпсън“
Предаването може и трябва да продължи, но няма да може да има следващ сезон при настоящия финансов модел, се казва в становището на Fox за проблемите пред „Семейство Симпсън". Изявлението идва, след като се появиха информации, че телевизията съкращава заплатите на озвучаващите актьори с 45%.

По данни на The Daily Beast пред дубльорите на жълтите анимационни герои - Дан Кастеланета, Джули Кейвнър, Нанси Картрайт и Йърдли Смит, са били поставени доста трудни за приемане нови договори - според които хонорарите им да паднат почти наполовина - с 45%. Неуспешни били и опитите им да се договорят само за 30-процентно орязване плюс процент от печалбите от мърчъндайзинг на предаването.

Според изявлението на Fox продуцентите се надяват на компромисна ситуация, за да не бъде лишавана аудиторията от оригиналните гласове на Хоумър, Мардж, Барт, Лиса и Маги.

В момента тече 23-ият сезон на най-дългосъществуващият комедиен сериал в САЩ, който се излъчва в още над 100 страни на 50 езика.

Това не са и първите финансови спорове между телевизията и актьорите, озвучаващи персонажите. През 1998 те поискаха драстично увеличение на заплащането си - от 30 хиляди долара до 125 хиляди на епозид.

Цял месец през 2004 пък сериалът не се правеше, защото дубльорите пожелаха по 360 хиляди долара за серия. Преди три години пък сходна ситуация доведе до няколкомесечно прекъсване на предаването, тъй като озвучителите пожелаха нови четиригодишни договори с хонорари от 400 хиляди долара на епизод.