Готов е докладът за шистовия газ, поръчан от премиера

Готов е докладът за технологията и рисковете при добива на шистов газ, който премиерът Борисов поръча на министрите на икономиката и околната среда - Трайчо Трайков и Нона Караджова. Той обаче все още не е представен за разглеждане при министър-председателя. Това съобщи след днешното заседание на Министерски съвет министър Караджова, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Готов е докладът за шистовия газ, поръчан от премиера
Припомняме, че след заседанието на Министерски съвет на 21 септември самата Нона Караджова обяви, че премиерът е възложил на нея и на колегата й в кабинета Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката, да съберат повече информация относно потенциалните рискове от технологиите за добив и проучване за шистов газ и европейския опит в това отношение.

"Министър Трайков е готов с доклада, но за съжаление на предишното заседание на Министерски съвет не остана време да го разгледаме", информира Нона Караджова.

По думите й, в МИЕТ и МОСВ все още не са внесени никакви технически проекти за проучване и търсене на шистов газ на територията на страната ни. "Тоест, в момента ние нямаме върху какво да се произнасяме", посочи екоминистърът.

Тя припомни, че преди да се даде разрешението за търсене и проучване, проектите ще бъдат подложени на задължителната екологична оценка по Закона за биологичното разнообразие. "Също така, ако се налага изземване на води, както се твърди, че ще стане, съответно се минава и на процедура за разрешително за водовземане. Ако пък има и отпадъчни води, се преминава и през процедура за изпускане на отпадъчни води", обясни Нона Караджова.