Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 6 до 10 април

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Тази година Европейският младежки поп-рок конкурс "Сарандев" се отлага за октомври месец. Традиционно културното събитие се състои през май месец, но извънредната ситуация в страната наложи промяна на датите за провеждането му.


Община Генерал Тошево ще бъде най-засегната, ако не може да се отдаде земеделската земя под наем. Това заяви кметът Валентин Димитров. Цялото интервю може да прочетете (ТУК).

35 935,78 лева общо са изразходени от обявената дарителска кампания на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, в която се включват граждани и местният бизнес за подпомагане на лечебното заведение по време на извънредно положение.

Семейната ферма на „Колеви Груп” - с. Дончево, с жест към хората за Великден. В условията на извънредна ситуация в страната фирмата предлага и нова услуга - безплатна доставка за възрастни и самотноживеещи хора и майки с деца, които нямат възможност да излязат да закупят яйца за предстоящите великденски празници.

50 пакета с хранителни продукти раздадоха на нуждаещи се ученици от Добрич благодарение на дарители. На децата раздадоха и учебни материали за подготовка у дома. 

Кметът на каварненското село Българево Георги Георгиев е дългогодишен кръводарител. Това го е накарало да започне акция за набиране на доброволци за безвъзмездно даряване на кръв.

Жена от Тервел е с положителна проба за COVID-19, тя е настанена за лечение във Варна. Пациентка е в добро общо състояние. 

В Тервел са поставили два метални контейнера за употребявани от граждани маски и ръкавици. Те се намират на изхода на болничната сграда в града, както и в гробищния парк. 

„Най-големият удар в нашата община ще е в областта на туризма и културно-историческите атракции, приходите ни зависят от туристическия данък”, заяви кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева. Цялото интервю може да прочетете (ТУК).

„Ако ситуацията, в която се намираме в момента, отшуми до май, няма да се отрази чак толкова на туристическия сезон в Шабла, но ако влезем в юни с мерки и извънредно положение, наистина ще има сериозни проблеми”, каза кметът на община Шабла Мариян Жечев. Цялото интервю може да прочетете (ТУК).

30 защитни гащеризона за многократна употреба получи Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. 15 от тях са за персонала на Инфекциозното отделение, а останалите за работещите в реанимацията на болницата. 

Столичната Регионална здравна инспекция наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на добричлия. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министър Банов пуши цигара в кабинета си в Министерството на културата, което е строго нарушение на действащото към момента законодателство. 

Още един жител на област Добрич е дал положителна проба за COVID-19. Така общият брой на заразените с коронавирус в областта става 12. Положителната проба е на контактно лице на заразената жена от Тервел, за която съобщихме на 7 април. 

Близо 50 хиляди лалета от над 90 сорта се очаква да разцъфтят до дни в Университетската ботаническа градина в Балчик, само новите луковици през тази година са от 32 сорта или около една трета от всички луковици. Интерактивно видео и виртуална разходка ще показват красотата им.

592 семейства от селата Божурово, Росеново, Камен и Козлодуйци получиха дарение от „Аякс – 1“. На тях безвъзмездно са били раздадени по 5 кг кайма.

Как се отразява прекарването на голяма част от дена на учениците пред компютъра заради дистанционното обучение, това коментирахме с директора на Частното езиково училище "Леонардо да Винчи" Павел Павлов, който е и психолог.