Nokia затваря завода си в Клуж, Румъния

2200 души ще бъдат съкратени и още 1300 по друга линия. Nokia планира да затвори завода си в Клуж, Румъния до края на годината. Според официално съобщение, разпространено днес, предприятията в Азия предлагат по-голям мащаб и повече ползи за компанията.

Nokia затваря завода си в Клуж, Румъния

В допълнение, Nokia ще преразгледа производствените си операции в Сало (Финландия), Комарон (Унгария) и Рейноса (Мексико). Очаква се заводите там да продължат да играят ключова роля за обслужване на пазара на смартфони в Европа и Северна Америка, но постепенно техният фокус ще бъде изместен към софтуера. Промените ще засегнат персонала на споменатите предприятия през 2012 г.

Финландският мобилен гигант ще концентрира Location & Commerce разработките си в Берлин, Бостън, Чикаго и други поддържащи офиси, като същевременно ще затвори операциите си в Бон, Германия и Малвърн, САЩ.

Затварянето на завода в Клуж и съответните промени във веригата за доставки ще костват 2200 работни места. В допълнение, промените в Location & Commerce бизнеса ще засегнат още 1300 работници в компанията.