Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 10 до 14 февруари

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

25 блока в Добрич са въведени в експлоатация след саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Отчет направи кметът на община Добрич Йордан Йорданов пред журналисти.


Работи се по промяна на Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на община град Добрич, чрез която ще бъде разширен обхватът на Синята зона. Очаква се заявлението за разширение да бъде разгледано на общинска сесия през месец април, съобщи кметът Йордан Йорданов. При приемане от ОбС промяната на обхвата ще стане факт през май.

С 12 гласа „за” и 8 „против” беше приет бюджетът на Община Добричка за 2020 година на провело се днес заседание на Общинския съвет. Общата рамка на Бюджет 2020 на Община Добричка възлиза на 23 238 737 лв. Приходите за делегирани от държавата дейности са 10 251 956 лева, приходите за местни дейности са в размер на1 935 700 лв. и целева субсидия за капиталови разходи е в размер на 2 013 900 лева. 

С приятелска вечеря в ресторант “Walnuts Life&Food” набират средства за довършване на приюта за бездомни в кв. Рилци. Той се изгражда от храм „Света Троица“ в Добрич. Средства за довършването му обаче няма. Разчита се единствено на доброволен труд и дарения. 

От неизвестен автор е единствената по рода си рецепта за гевреци в “Стария Добрич”. Любопитната статия може да прочетете (ТУК).

Иван Иванов е част от танцовия колектив на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа” от 22 години, а от скоро той отгърна нова страница в творческата си биография - вече е и негов хореограф. Цялото интервю с него може да прочетете (ТУК).

Сградата на Художествената галерия в Добрич е построена в периода от 1933 до 1937 година за Съдебна палата с участието на архитект Велислав Ханджиев от Добрич, завършил архитектура в Торино. До 1940 година в северното крило е била румънската полиция, запазени са арестантските килии. След присъединяването на Южна Добруджа към България в нея се помещават различни администрации и институции. Цялата статия може да прочетете (ТУК).

Млада жена от Добрич, която от дълги години живее в Испания, изпрати дрехи и играчки за деца в нужда в родния си град. Десислава Кръстева живее с двете си деца – на 4 и 6 години, в Испания. През изминалата година младата жена се включи в акцията на добричките мотоциклетисти за събиране на играчки за децата, настанени в социални институции. 

На прехода между зимата и очакваната пролет първи в земеделския календар на българина е празникът Трифон Зарезан, отбелязван като ден на лозаря и хубавото вино. В празника се вплитат хилядолетни езически вярвания и традиции, както и дошлите с приемането на християнството ритуали. За Трифон Зарезан, вярванията и традициите разказва етнографът Лена Кирилова в навечерието на празника. Цялата статия може да прочетете (ТУК).

С лозарско шествие, водено от каруца с бъчва вино, в Добрич отбелязаха празника Трифон Зарезан. Кметът Йордан Йорданов, обявен за Цар на лозата, направи символично зарязване в Архитектурно-етнографския музей на открито “Стария Добрич”. 

Община Каварна иска такса за медиите при отразяване на общинските сесии. Общинските съветници на  са приели единодушно Правилника за дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация на редовно заседание на 28 януари. Точка 5 от него гласи, че заснемането и излъчването на заседанията на Общинския съвет в Каварна се извършват с разрешението на председателя на ОбС и се заплащат по определена от Наредба 3 - за определянето на местни данъци и такси, цени и услуги на територията на Община Каварна, тарифа.