От неизвестен автор е единствената по рода си рецепта за гевреци в “Стария Добрич”

От неизвестен автор е единствената по рода си рецепта за гевреци в “Стария Добрич”

Има едно място в Добрич, което освен различни занаяти пази и единствената по рода си рецепта за гевреци. Там винаги мирише вкусно, а опашката от хора е дълга. Това е Архитектурно-етнографският музей на открито “Стария Добрич”, в който има една малка къща, а в нея се правят  единствените по рода си в България гевреци. Уникалното за тях е рецептата - тесто варено с глюкоза. Никой не знае откъде е дошла и кой е първият й майстор. Тя е единствената запазена в страната и само в “Стария Добрич” продължава да се спазва. 




Най-старият геврекчия в Добрич е бил Митьо Гърка. Рецептата са предавали от поколение на поколение, но не е ясно кой е прародителят на рецептата за гевреци.  Най-старите добруджанци си спомнят, че първата геврекчийница била до днешния хотел „България“. Там гевреците на ръка въртял Митьо Гърка. Не ясно обаче дали наистина е бил грък и е измислил рецептата.

През 1979 година е изграден Архитектурно-етнографският музей на открито “Стария Добрич”, чиято цел е да бъдат запазени традициите в българските занаяти, сред които се нарежда и геврекчийството.

Всичко в добруджанския геврек се прави ръчно. Участието на машината е единствено в месенето на тестото. Геврекът се прави от брашно, вода и сол. Меси се тестото, след това идва ред на ръцете, които трябва да са наистина майсторски. Не всеки може да направи добруджански геврек. След като тестото е готово, се реже на еднакви парчета. Разтяга се ръчно и се оформя на геврек с ръце. Точно в разтягането и връзването на геврека е тънкостта. Геврекът не трябва да е неравен, защото при варенето влиза вода и след печенето излиза напукан. След като е гладко оформен, се вари във вода с глюкоза, която придава гладкост и гланц. За финал геврекът се пече 15-20 минути. 


За статията е ползвана информация от old-dobrich.com