Зелено смути за тонус през зимата

Днес Николай Георгиев ни разказва как да направим вкусно и здравословно зелено смути. От пет години той се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Зелено смути за тонус през зимата

Зеленото смути е гъста здравословна напитка, приготвена на блендер от листни зеленчуци, кълнове, билки, водорасли, цитруси и други.



Как да приготвим перфектно зелено смути?

Пропорцията, която Николай препоръчва да се спазва, е 60%  зеленина  и 40%  плодове. Той уточнява, че може да еспериментирате, за да намерите подходящия за вас вкус.Чести комбинации са сладки плодове като банани, ябълки и силно зелен зеленчук - спанак или зелена салата.

Как да направим вкусно и здравословно смути

Най-общо компонентите на зеленото смути могат да бъдат разделени на няколко групи:

1. Зеленолистни и други зеленчуци  – спанак, маруля, къдраво и китайско зеле, краставица, рукола, тиквичка, коприва, целина, броколи, кейл

2. Билки -  мента, копър, магданоз, босилек

4. Плодове - авокадо, киви, зелена ябълка, цитруси, банани

5. Водорасли на прах -  спирулина, хлорела, пшенична трева

Николай препоръчва през зимния сезон за направата на смути да се използват зелена ябълка,киви, авокадо и замразен спанак. Спанакът има високо съдържание на желязо и витамин C. Той е и с най-неутрален вкус от всички зеленолистни зеленчуци.Също така има златен медал като отлична алкализираща храна с pH +14.


Ползи от консумацията на зелено смути:

- Укрепват имунната система 

- Подобряват усвоеямостта на полезни за тялото вещества

- Доставят на организма моментална енергия за умствена и физическа дейност

- Помагат за детоксикацията на тялото и изчистването на токсини

- Допринася за спазване на здравословен начин на хранене

- Намаляват апетита за сладки храни

- Идеални са за хора, които не обичат да консумират салати


Благодарение на високото съдържание на хлорофил и минерали, зелените растения са алкализираща храна. Присъствието на зелени смутита в менюто ни помага да поддържаме тялото си алкално и здраво. Хлорофилът е мощен антиоксидант и фитонутриент. Той придава зеления цвят на растенията, има мощно детоксикиращо и регенеративно въздействие за черния дроб, противоракови свойства и много други полезни вещества. Хлорофилът е втечнена слънчева енергия. Приемането на повече хлорофил е слънчева баня за вътрешните ни органи.

Зеленото смути е мощен антиоксидант. Фибрите в напитката чистят тялото от токсини. Структурата на фибрите е като гъба, която абсорбира нежеланите химикали и те биват изхвърлени от организма чрез отделителната система. 

Като допълнителен бонус зеленото смути регулира количеството на стомашната киселина, повишава алкалността на кръвта и съдържа Омега-3 мастни киселини, полезни за костната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Експертите по здравословно и балансирано хранене препоръчват за силен имунитет и висока жизнена енергия ежедневно да се консумира около половин литър смути със зеленолистни.


Николай дава няколко рецепти за сладко и зелено смути, приготвени в доза от 330 мл. 

Мистър Хавай 

1 бр. зелена ябълка 

1 резен ананас

2 кубчета замразен спанак

3 гр. зелена спурилина 

150 мл. минерална вода

Мистър Зелен 1 

1 зелена ябълка 

4 кубчета замразен спанак

половин банан

3 гр. мента

3 гр. зелена спирулина (водорасло)

130 мл. минерална вода

Мистър Зелен 2 

130 мл. портокалов сок 

½ зелена ябълка 

Авокадо – 1 резен 

4 см краставица 

4 кубчета замразен спанак (при условие, че няма пресен спанак за сезона)

Мистър Бос

2 броя киви 

2 резена авокадо

половин банан

4 броя замразени ягоди 

150 мл. портокалов сок

Николай споделя, че хората често го питат какво количество смути да приемат на ден. Препоръката му е по едно зелено смути дневно като допълнение към начина им на хранене. 

„Положителните ефекти върху здравето обикновено започват да се забелязват в рамките на три до пет дни. За да оцените зеленото смути, ви предизвиквам да намерите друга храна, която да е толкова питателна в много отношения, както зеленото смути, което е много вкусно и лесно за приготвяне“, казва заключение той. 

Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар 

Използвана литература: Енергични за цял Живот – Виктория Бутенко