Как да направим вкусно и здравословно смути

След поредицата от статии за фрешове, днес Николай Георгиев ни разказва как да направим вкусно и здравословно смути. От пет години той се интересува от литература, свързана със здравословното хранене.

Как да направим вкусно и здравословно смути

„Смутито е нещо повече от хомогенизиране на плодове и зеленчуци. То е изкуство, за което ще говорим тук. Има точно определен ред за добавяне на съставките, последователност на наслояване, а финалът е блендирането“, казва Николай.  


Наблюдава, че все повече хора пият смути като алтернатива на закуската. Споделя, че не може да определи дали фрашът или смутито е по-полезно, но всяка една от напитките има своите привърженици.

За направата на смути е необходим блендер. Препоръчително е да бъде мощен, около 600 вата, и към него да има приставка за мелене на ядки.


Смутито представлява гъста плодово-зеленчукова напитка, богата на минерали, витамини и хранителни вещества, която енергизира, освежава и тонизира организма. Комбинацията на съставките трябва да бъде балансирана както по вкус ,така и по хранителна стойност. Смутито може да бъде плодово, зеленчуково или в комбинация между тях. 

Начин на приготвяне - редът за поставяне на съставките в каната на блендера 

1. Първо се слагат течностите

Това може да бъде минерална или кокосова вода, прясно или оризово мляко, изцеден сок от портокал или ананас, бадемово мляко и други. Течността винаги трябва да бъде най-отдолу, за да може да се създаде вихър. Може да експериментирате с най-различни течности, за да получите желаната гъстота на напитката.

2. Добавяне на подсладител или протеин на прах

За подсладители най-често се използват кленов сироп, агаве или фурми. В тази стъпка може да добавяте най-различни добавки  – конопен протеин, рошково брашно, спирулина, мака и други. Поставяйте ги след течността, за да имат възможността да се разтворят и да не залепнат по каната. Тази съставка  не е задължителна, но не може и да се поставя последна, защото няма да се разтвори добре.

Съвет: Подсладителят не е препоръчителен, ако след това ще се добавят плодове

3. Добавяне на зеленина

Може да добавите спанак, мента, рукола, магданоз, кейл, броколи или краставица по избор. Спанакът е един от най-любимите на всички. Има високо съдържание на желязо и витамин C. Той е и с най-неутрален вкус от зеленолистните зеленчуци.

Съвет: Винаги добавяйте зеленолистни зеленчуци в смутито. Те са богати на ензими и хлорофил - мощен антиоксидант и фитонутриент. Той придава зеления цвят на растенията, има мощно детоксиращо и регенеративно въздействие за черния дроб, както и противоракови свойства. Също така зеленолистните са богати на фибри и имат нисък гликемичен товар, спомагат за алкалния баланс в организма.

4. Добавяне на кремообразна съставка - сусамов или слънчогледов тахан, фъстъчено масло. Това допринася за по-кремообразната консистенция на смутито, но не е задължителен компонент.

5. Добавяне на пресни плодове, ядки и семена

Сред тях може да бъдат ягоди, банани, малини, ананас, цитруси, пъпеш, авокадо, смлени ядки на прах и чиа. Хубаво е плодовете да са нарязани на парчета предварително. Един от най–честите използваните плодове, които се включват в смутито, е бананът. Той прави напитката сладка и кремообразна, както и предпочитана от децата.

Съвет: Добавянето на банан в смутито придава гъстота, сладост 


6. Добавяне на лед или замразени плодове

Винаги ледът се слага най-отгоре, защото има по-голямо тегло и ще проникне надолу до дъното на каната. Може да се сложат и замразени ягоди, малини, къпини или други продукти, нехарактерни за сезона. 

При възможност избягвайте леда, ако сте сложили и вода като първа субстанция.

След това всички съставки се блендират за около 2 минути и се получава гъста здравословна напитка, подходяща за закуска или за следобедна такава. 

Както при прясно изцедените сокове, така и при смутитата е препоръчително да се консумира за около 20 минути. Хубаво е да се приема на малки глътки и при възможност да се сдъвква. Ефектът му няма да е толкова благоприятен, ако се изпие наведнъж. Колкото повече участват слюнчените жлези при самото хранене, толкова повече ензими ще си доставите на организма.

Няма универсална рецепта за приготвяне на смути и възможностите за комбинации и импровизации са многобройни.

Николай Георгиев предлага няколко вариации за направата на напитката:

- банан, ананас, портокалов сок 

- спанак, зелена ябълка, банан, мента, спирулина

- ягода, банан, авокадо, прясно мляко, мака на прах

- банан, ягода, киви, авокадо, портокалов сок

- спанак, зелена ябълка, авокадо, краставица, портокалов сок

„Мистър Зелен 2“ е едно от смутитата, за които Николай дава рецепта. 

Съставките са за приготвяне на 330 мл смути: 

150 мл портокалов сок

½ зелена ябълка 

1 резен авокадо

3 см краставица 

2 кубчета замразен спанак, ако няма пресен на паара през сезона 

В заключение Николай обощава предимствата на вкусната напитка. Тя е засищаща с богато съдържание на въглехидрати в плодовете, протеини в зеленолистните зеленчуци. Смутито е идеално началото на един енергичен и динамичен ден. Плодовете и зеленчуците са отлични източници на ензими, витамини, минерали и микронутриенти, които правят смутито витаминозна бомба.

Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар