Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 16 до 20 декември

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Бабата и дядото на починалото от натравяне с газ фосфин момченце в генералтошевското село Кардам искат ограничителна заповед срещу майката и правата над останалите пет деца.



Наградиха победителите с най-добри есета в областния конкурс на тема "Какво е за мен щастливо детство?", в който се включиха 87 деца и младежи. Есетата оценява жури, оглавено от председателя на Сдружението на писателите в Добрич Сашо Серафимов. 

Ротари клуб - Добрич подари на малчуганите във всички детски градини в града уреди за подобряване на двигателната активност, които да използват в учебния процес. Вече 23 години доброволческата организация в Добрич реализира проекти, свързани с обществено значими каузи. Те винаги са насочени към всички, а не в полза само отделния човек.

300 деца от първи до четвърти клас се включиха в конкурса на Община Добрич за изработване на коледна картичка. Кметът Йордан Йорданов награди авторите на най-оригиналните и красиви коледни картички, които ще бъдат изпратени до институции, общини и партньори на Добрич. 

350 човека, на които осигуряват храна от Домашния социален патронаж в Добрич, днес бяха изненадани с продукти от първа необходимост, както и с плетени шал и шапка за студените дни. Инициатор на кампанията "Споделен хляб" е Мая Бърдарова, която миналата година осъществи с членове на клуба за народни танци “Жътвари”. Тази година тя беше по-мащабна и се реализира съвместно с Фондация „Милостиво сърце”, чийто председател Александър Иванов е  ръководител и на приюта за мъже на неправителствената организация „Ръка за помощ”.

Спортист на годината в училището за шампиони в Добрич е националният състезател по борба Дилян Дичков. Най-добър отбор за 2019 година стана Хандбален клуб „Добруджа”, с треньори Николай Минчев и Джошкун Якубов.

Основен ремонт на читалището в Одърци предлага кметът на община Добричка. Кметът Соня Георгиева предложи икономисани от капиталовата програма на общината средства да се вложат в ремонта на читалището в село Одърци. Тя поясни, че сградата на просветната институция е в много лошо състояние.

Намерен е папагалът Пепо от породата „зелена амазонка“, който беше откраднат от Центъра за защита на природата и животните. Рядката порода беше открадната от зоопарка чрез взлом на катинар на вратата, където птиците живеят. Кражбата беше извършена на  4 срещу 5 декември.

2 750 животни изгоряха в селскостопански халета в генералтошевското село Къпиново. Вледствие на пламъците са загинали 770 прасета и 1 980 приплода. Само 80 свине майки са били спасени. 

На официална церемония бяха наградени най-добрите спортисти на Добрич за отминаващата 2019 г. По традиция призьорите бяха излъчени след попълване на анкетни карти, в които с право на глас бяха членове на кметският екип, на ПК „Спорт и младежки дейности“ при Общински съвет, представители на спортни клубове и журналисти. Отличията, осигурени от Община Добрич, под формата плакети, грамоти, купи и парични премии, бяха връчени от кмета Йордан Йорданов.

Благотворителен турнир по канадска борба на открито с благородна кауза организират мотоциклетистите от БМ „Кан Аспарух 681” в Добрич и Варна, Off Road – Добрич и Спортен клуб „Хищник”, с председател и треньор Захари Стоянов. Мотоциклетистите ще дарят 1500 лева за общо три каузи. 

За 22-ра поредна година традиционният концерт "Дарования" събра на една сцена колективни и индивидуални изпълнители - лауреати на национални и международни конкурси и фестивали, носители на престижни награди през 2019-а година. 

Децата от община Добричка ще посещават безплатно детска градина. Това стана ясно на провело се редовно заседание на общинския съвет. Съветниците приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредба №8 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. 

На провело се заседание Добрички Общински съвет даде съгласието си да се предвидят средства за издръжка на клубовете на пенсионера в рамките на шест месеца от бюджета на Общината за 2020 година. През 2019 година в община Добричка са функционирали 56 клуба на пенсионера, чиято издръжка се поема от общинския бюджет. 

3 200 лева ще бъде месечното възнаграждение на кмета на Добрич Йордан Йорданов, реши местният Общински съвет на редовно заседание.

Общинският съвет на Добрич гласува новите ставки за данъка върху превозните средства. Изменението в Наредбата за местните данъци и такси, което се налага от промени в законодателството, беше подложена веднъж на гласуване в местния парламент през януари, но беше върната от областния управител. Мотивът беше, че в нея липсва оценка на въздействие.

Републиканската шампионка по кикбокс Дилек Серватова от Спортен клуб по кикбокс „Ринг“ получи статуетка за Спортист № 1 за 2019 година.

Ученици от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” в гр. Добрич дариха 515 лв. на отделението за новородени в добричката болница. Сумата е събрана от продажбата на коледни сувенири, изработени от учениците от гимназията и изложени на базар, организира от тях.

Състезателят по вдигане на тежести от СКВТ „Стефан Тошев“ Росен Иванов беше определен за Спортист №1 на община Генерал Тошево за 2019 година. 

Общинският съвет на Добрич прие предложената от кметския екип план-сметка за чистотата през 2020-а година 16 004 746,00 лева е общата й стойност за разходите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения и чистотата на териториите за обществено ползване.