Наградиха отличените участници в конкурса „Какво е за мен щастливото детство?” (+СНИМКИ)

Днес наградиха победителите с най-добри есета в областния конкурс на тема „Какво е за мен щастливото детство?”, в който се включиха 87 деца и младежи.

Наградиха отличените участници в конкурса „Какво е за мен щастливото детство?” (+СНИМКИ)

Организатори на ученическия конкурс бяха Общинския младежки дом „Захари Стоянов“ и Фондацията „Лумос“.




Есетата оценява жури, оглавено от председателя на Сдружението на писателите в Добрич Сашо Серафимов и членове Петранка Божкова, филолог,  поет и журналист, Мария Методиева, председател на Фондацията „Св. Николай Чудотворец“ и ръководителят на “Лумос” в Добрич Снежана Ванкова. Гост на награждаването беше зам.-кметът по Хуманитарни дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.


Сашо Серафимов определи творбите на участниците като красиви есета, пълни с обич и дарования. Десетгодишният Кристиян Костадинов от Средното училище „Св.Климент Охридски“ в Добрич получи  специалната награда на журито. Той е най-малкият участник, който не е успял да влезе в категорията на наградените, тъй като в регламента на конкурса е посочено, че той е за деца и младежи от 11 до 19 години. Неговото есе е впечатлило журито, което му присъди специалното отличие.


„За мен щастливото детство е семейството, празниците, декорацията на дома. В моето есе писах за деца, които нямат семейство или са полусираци. Описах и неща от моето детство, което е щастливо. В критиката на родителя винаги има обич и най-строгият родител те обича“, каза Кристиян Костадинов.

Сашо Серафимов връчи и поощрителните награди в първа възрастова група, които отидоха при 12-годишните Елиза Тодорова и Христиана Асенова от Каварна, 14-годишния Желязко Михайлов от Генерал Тошево, 12-годишната Симона Коларова от Добрич и Елена Руменова на същата възраст от  с.Лозенец, община Крушари.





„Благодаря ви за невероятното удоволствие, което ни доставихте с вашите есета. Бяхме затруднени, защото сте много откровени, искрени, топли и цветни в това, което споделяте във вашите текстове“, каза Петранка Божкова, която награди участниците с поощрителни награди във втора възрастова група.

Те отидоха при 17-годишните Марина Иванова и Ясмин Сурай от Тервел, Мина Морянова и Теодора Дамаскинова от Добрич и Георги Веженов от Каварна.




Мария Методиева изрази благодарност към Фондация „Лумос“, която чрез различни прояви дава възможност на децата да развият своето творчество. Тя се обърна към участниците с думите:

„За мен беше удоволствие да видя толкова хубави, млади, удовлетворени и пълни с надежда   погледи“.

Председателят на Фондацията „Св. Николай Чудотворец“ награди участниците, спечелили трето място в първа и втора възрастова група.

В първа възрастова група Виктор Валентинов от Шабла беше отличен с трето място, а във втора възрастова група  Арзу Сюлейман от Добрич.



Снежана Ванкова сподели, че участниците са писали по различни теми, сред които за приятелството, домашните любимци, ценностите, модерните технологии и насилието в училище. Ръководителят на “Лумос” в Добрич награди спечелилите първо и второ място в първа възрастова група.

12-годишната Екатерина Млечкова от Каварна получи първо място, а 11-годишната Преслава Иванова от Добрич втора награда.



Зам.-кметът д-р Емилия Баева награди получилите първо и второ място във втора възрастова категория. Тя благодари на участниците, разкрили своята същност в своите есета. Д-р Баева увери, че ще прочете творбите на децата и младежите.

С първо място във втора възрастова категория наградиха 18-годишната Снежана Стоянова от Добрич, а второ получи 17-годишната Зорница Трифонова от Шабла.



„Тази тема ме провокира много сериозно да се замисля. Когато седнеш да разсъждаваш какво наистина се е случвало в детството разбираш, че позитивите и плюсовете наистина не са малко. В есето си разсъждавах върху това колко много богатства имат децата пред възрастните“, каза Снежана Стоянова.

В заключение д-р Баева сподели, че е издадена книга с есетата от миналогодишния областен конкурс на тема „Защо семейството е важно за всяко дете“.  Тя допълни, че творбите на участниците от тази година също ще бъдат събрани на едно място.