Общинските съветници на Добрич отново гласуваха ставките за данък МПС

Общинският съвет на Добрич гласува новите ставки за данъка върху превозните средства.

Общинските съветници на Добрич отново гласуваха ставките за данък МПС

Изменението в Наредбата за местните данъци и такси, което се налага от промени в законодателството, беше подложена веднъж на гласуване в местния парламент през януари, но беше върната от областния управител. Мотивът беше, че в нея липсва оценка на въздействие.



В едночасови дебати съветниците от ГЕРБ днес изтъкнаха, че има разлика в предложението от края на януари и сега. В хода на обсъждането Иво Пенчев конкретизира предложението за по-ниски ставки на колите от 55 до 110 киловата с аргумента, че ще има социален ефект за бизнеса.

По време на гласуването това предложение не беше прието. От местната администрация поясниха, че ставките, които предлагат са под осреднения размер. Йорданов припомни, че съветниците на ГЕРБ са приели същата докладна преди 10 месеца. Единствената разлика в предложението беше най-мощните автомобили над 245 киловата да плащат по 2,80 на киловат, а не по 2,10, както беше гласувано през януари. В края на дебата кметът оттегли предложението си за по-висока цена и ставката остана 2,10 лв.

Така наредбата беше приета с 23 гласа „за“ и 12 – „въздържал се“.