Община Добричка ще поеме дългосрочен общински дълг за изпълнението на два трансгранични проекта

Община Добричка ще сключи два договора за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” – ЕАД, за изпълнението на два трансгранични проекта.

Община Добричка ще поеме дългосрочен общински дълг за изпълнението на два трансгранични проекта

Това стана ясно на провело се днес редовно заседание на Добричкия общински съвет.



Съветниците дадоха съгласието си Община Добричка да сключи договор за кредит, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг, с цел реализация на проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион Кълъраш – Добрич”, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България. Максималният размер на дълга е в размер на 892 000 лв. като срокът на погасяване е до 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване без такса.

Припомняме, че проектът „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион Кълъраш – Добрич” има за цел подобряването на трансграничното сътрудничество в двата региона и прилагането на съвместни действия при кризи от природни или технологични бедствия и намаляване на отрицателните последици от тях. В рамките му Община Добричка ще се сдобие с високопроходими машини за бързо реагиране при бедствени ситуации. 

Максималният размер на дълга, който Общината ще поеме за реализацията на проект „Хършова – Добричка, заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”, е 1 035 000 лв. Целта на този проект е да съживи трансграничния регион като стимулира туризма и същевременно допринесе за опазването на културното наследство на историческата област, в която се намират Румъния и България. Тук е застъпена модернизацията на НЧ “Нов живот“ в с.Черна и НЧ “Светлина“ в с.Ловчанци. Предвижда се и промотиране и насърчаване на фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа“ в Дебрене.

Общинският съвет възлага и делегира на кмета на Община Добричка да подготви искането за кредит, да го подаде в офиса на ФОМСБ – ФЛАГ, да подпише договорите за кредит и залог, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.