Ротаракт и Интеракт събират средства за изграждане на голям надпис „Обичам Добрич”

Младежките клубове Ротаракт и Интеракт в Добрич ще отпразнуват своя първи рожден ден на 15 декември. На тържеството ще се набират средства за изграждането на голям надпис „Добрич <3”

Ротаракт и Интеракт събират средства за изграждане на голям надпис „Обичам Добрич”

Три поколения добро в Добрич - Интеракт, Ротаракт и Ротари 


Преди година към ротарианското семейство се присъединиха два нови младежки клуба  - Ротаракт и Интеракт. Днес Ви срещаме с техните президенти Християн Христов и Самуил Радилов. Те ще споделят каква е била изминалата година за тях, какви успехи са постигнали и какво предстои от тук нататък. 


Християн Христов е президентът на Ротаракт. Той сподели, че изминалата една година е била изключително добра, клубът е получил много положителни отзиви за организираните събития.  

В добричките училища оживяват традиционни български занаяти по идея на младежка организация 


Христов определя изложбата на занаятите като една от най-запомнящите се инициативи през изминалата година. Нейната идея беше да се представят пред децата на Добрич изчезващите традиционни български занаяти. Те бяха представени в 36 фотографии, запечатани от Гавраил Гавраилов. Експозицията беше представена във всички добрички училища. „Чрез тази инициатива установихме контакт и връзки с абсолютно всички директори и деца в града, целта ни беше да популяризираме и повдигнем интереса към занаятите и те да не изчезнат. Надяваме се някое от децата да се вдъхнови от тях и да започне да ги практикува", сподели младият мъж. 

Също така той и неговите приятели от Ротаракт са преминали редица обучения, на които са създали много нови контакти и са научили интересни неща за структурата на тези младежки организации и функциите на четирите основни длъжности - президент, церемониал майстор, секретар и ковчежник. 

Президентът на Ротаракт Християн Христов разкри, че през следващата година предстоят няколко каузи. Младежите ще се включат в инициативата „Купи и дари” като закупят различни хранителни продукти и ги дарят заедно на нуждаещите се. По-голямата задача, която са си поставили е изграждането на обемен надпис, под наслов „Обичам Добрич”. Арт инсталацията ще представлява едно голямо сърце и името на града, изписано с шарени букви. Средствата за изграждането й ще бъдат събрани чрез коледен базар и томбола на 15 декември, когато ще е тържеството за рождения ден на клубовете. 

„През следващата година отново ще насочим силите си към образованието, грамотността, превенцията на конфликти,  запазването на мира в обществото, майчиното и детско здраве – това са нещата, върху които работят ротарианците, а ние вървим по техните стъпки”, каза в заключение Християн Христов. 


Самуил Радилов е президентът на по-малките - клуб Интеракт. „Ние, тъй като сме едногодишен клуб, трябваше  първоначално да изградим трайна структура на членовете и да поддържаме добро качество на работа”, сподели той. През изминалата година клуб Интеракт е организирал три интересни инициативи, които тийнейджърът определя като успешни. Една от тях е Панаирът на професиите в Общинския младежки център в Добрич.  „Поканихме хора от различни сфери на трудовата дейност - адвокат, IT специалист, музикант, лекар, актьор и други, които разказаха за своите професии пред нашата публика, която се състоеше от млади хора, които тепърва следва да изберат своя кариерен път”, разказа Самуил Радилов.  

Младежи от Добрич популяризират монументалното изкуство в града сред своите връстници 


През лятото любознателните деца организираха кампания за популяризиране на монументалното и декоративно изкуство на град Добрич сред младежите. В рамките на едночасови екскурзии добричлии научиха интересни факти за често подминаваните и дори забравени скулптури, паметни плочи, барелефи и стенописи.  „През изминалата година установихме и контакт с Интеракт клуб от Тунис, беше много интересно.  Това се случи през  месец май, когато е националният им празник -  Ден на републиката.  След като се свързаха с нас те ни помолиха да направим клип, в който раздаваме информационни материали за Тунис на добричлии. Създадохме и изпратихме клипа, който беше в рамките на 5 минути. Планираме като наближи 3 март да направим същото нещо с тях и по този начин да поддържаме приятелски отношения”, допълни президентът на Интеракт. 

Самуил Радилов разкри и някои от бъдещите планове на клуба. „В идното бъдеще възнамеряваме да  организираме национален конкурс на някаква тема, свързана с опазване на околната среда и по този начин да дадем  възможност на хората да изявят позицията си към тази гореща за света тема”, сподели той. Другата инициатива, с която са се заели е Ден на хигиената. Предвидено е в центъра на Добрич да се организират работилнички за домашен сапун. „Така по забавен и интересен начин ще ангажираме децата и ще ги мотивираме да спазват лична хигиена”, каза Самуил Радилов. 


Младежките клубове Интеракт и Ротаракт ще отпразнуват своя първи рожден ден с тържествен брънч на 15 декември в ресторант „Вила ди Полета”. Подготвени са много забавни игри, танци и изненади и вкусна торта.