В добричките училища оживяват традиционни български занаяти по идея на младежка организация

Идеята се осъществява от младежката организация Ротаракт клуб - Добрич

В добричките училища оживяват традиционни български занаяти по идея на младежка организация

Целта на инициативата е всяка седмица младежите от клуба да подреждат изложба на традиционните български занаяти в по три училища в град Добрич. 36 е общият брой на снимките, включени в експозицията, а техен автор е Гавраил Гавраилов. Във всяко учебно заведение ще бъдат подреждани по 12 фотографии, представящи три различни занаята. 




В ОУ “Христо Ботев” днес беше поставено началото на проявата. В учебното заведение младежите от клуба подредиха 12 снимки, чрез които учениците ще се запознаят с три занаята. Членове на Ротаракт клуб - Добрич им обясниха какво представлява изложбата. Освен това им припомниха, че всяка ръчно изработена стока е много по-ценна. 


В рамките на деня изложба на  традиционните български занаяти също ще бъде представена в ОУ "Христо Смирненски" и СУ “Любен Каравелов".


“В момента правим обиколка по училищата. Целта е учениците да бъдат запознати с изчезващи традиционни български занаяти”, каза президентът  на Ротаракт клуб - Добрич Иван Деветаков.

Той коментира, че към момента планираните училища, в които ще подредят изложбата, са 16 на брой. Иван Деветаков беше категоричен, че целта им е да обхванат абсолютно всички. Президентът на клуба допълни, че са ограничени с времето, защото до края на юни месец всички ученици излизат в лятна ваканция. 



“Членовете на Ротаракт клуб - Добрич засега официално са 17 на брой. Този клуб беше прекратен допреди няколко години, но отново се събрахме. В момента сме в процес на планиране на още инициативи”, каза Иван Деветаков.