В община Каварна отбелязаха Международния ден на ромите

С много музика, танци и детски усмивки премина един от най-шарените празници в община Каварна – Международният ден на ромите.

В община Каварна отбелязаха Международния ден на ромите

По традиция събитието се проведе в квартал „Хаджи Димитър”, където стотици жители на ромската махала се събраха, за да се насладят на изпълненията на малчуганите от ДГ „Детелина” и НУ „Братя Миладинови”, които отправиха специален поздрав към тях.


Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на община Каварна Нина Ставрева, представител на най-голямото голф игрище в Европа „Трейшън Клифс Голф Резорт” Анна Русчева, неформалният кмет на квартала и ромски лидер Мартин Башев и секретарят на Община Каварна Дарина Колишева.

Според Ставрева, близо 90% от ромското население в крайморския град завършва средно образование, повечето работят извън България, връщат се и инвестират пари в крайморската община. „Ромският квартал в Каварна е за пример за цяла България, виждате хубавите къщи, подредените дворове и приветливия вид на целия квартал, което се дължи само и единствено на ромите, в този смисъл те наистина са богатство за нас”, каза кметът Нина Ставрева. Тя пожела на всички да са здрави, щастливи, все така работливи, да са спорни делата им и голям берекет по бостаните тази година.

Кметът на Каварна Нина Ставрева беше удостоена с приз „Почетна ромка” за приноса й в развитието на етническата толерантност в общината.

За доброто настроение по време  на празника се погрижиха талантливите малчугани от Детска градина „Детелина” и Начално училище „Братя Миладинови”. Най-малките представиха танца „Пролетна ръченица” и „Песента за всички деца”, а възпитаниците на вокална група „Камбанки” към началното училище изпяха 3 песни, изпълнени с много усмивки и радост.  Програмата продължи с оркестър „Шуварите”.