Изградиха Лапидариум с находки от „Залдапа” в Крушари по проект

Лапидариум с ценни находки и макет на крепостта „Залдапа” бяха изградени в двора на Общинската администрация в Крушари по проект „Трансграничен съюз в сянката на историята”.

Изградиха Лапидариум с находки от „Залдапа” в Крушари по проект



Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма INTERREG V-A Румъния – България. Периодът за изпълнение е 36 месеца, а бюджетът му е 3 202 768 евро.

Целите на проекта са подобряване на устойчивото използване на природното и културно наследство в трансграничния регион Добрич – Констанца, по-конкретно в Общините Хършова и Крушари, чрез развитие и промотиране на съвместен туристически продукт и повишаване броя на туристите в двете общини. 

От началото на проекта, през май 2017 година до настоящия момент беше създадена туристическа инфраструктура на крепост „Залдапа”, където от 2014 се извършва активна археологическа дейност. Бяха монтирани 10  информационни табели на 3 езика, представящи историческа информация за обекта. Предстои да бъдат сложени 10 пейки за отдих, както и билборд с карта, показваща римската крепост в периода на нейното развитие, както и информация за основните укрепления в региона. 

На 25 указателни табели и 2 информационни табла, отново на 3 езика, са показани представители на растителния и животинския свят в Суходолието. Предстои да  бъдат създадени кътове за отдих с пейки и дървени маси. 


Основната инвестиция по проекта е Лапидариума в двора на Община Крушари, който беше завършен през ноември. В него са поставени артефакти, открити в „Залдапа”.  Музеят на открито представлява парк с възможност за разходка и отдих. Стойността на инвестицията е около 40 хил. евро.  На територията на Лапидариума е поставен и макет на римско-византийския укрепен град Залдапа, на който са  отбелязани всички по-важни съоръжения и сгради от периода на разцвета на крепостта. 

Предстои да бъдат организирани  безплатни еднодневни велообиколки из Суходолието и Скалните манастири с екскурзовод. За тази цел ще бъдат закупени 20 велосипеда, които ще се предоставят на гражданите, които искат да разгледат обекта. Ще бъде организиран научен симпозиум  „Историческата памет на Хършова и Крушари”, в който ще бъдат разгледани теми, свързани с промотиране на исторически находки.  До края на проекта ще бъде организиран и археологически лагер като атрактивен начин за учене и опознаване на местната култура. 

Към момента дейностите по проекта са изпълнени на 90 %.