Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 22 до 26 юли

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Добра година за пшеницата отчитат в Добричко. Жътвата на пшеницата в Добричко приключва до дни, прибрани са над 90 на сто от масивите с хлебно зърно, които тази година са милион и 300 хиляди декара. Средният добив пшеница за областта е 552 килограма от декар, с 11 килограма повече от миналогодишната реколта.



Боксовата шампионка Стойка Петрова вдигна автентична българска сватба. Церемонията на добруджанката с избраника й се състоя в Тетевенския Балкан.

Българската социалистическа партия официално издигна за втори мандат досегашния кмет на крайморския град Нина Ставрева на провела се в залата на Общината конференция.

София Лисецкая от Русия отправи специален жест и подари 10 картини на Художествена галерия „Христо Градечлиев“ в Каварна. Лисецкая е родом от Москва и за първи път нарежда своите картини в галерията. Нейното творчество е предимно в областта на живописа и приложното изкуство.

Младежкият клуб Интеракт - програма на Ротари клуб Добрич, стартира своята нова лятна инициатива за популяризиране на монументалното и декоративно изкуство на град Добрич сред младежите чрез едночасови екскурзии из града. Разходките ще се провеждат всеки понеделник до началото на месец септември.

Състезателят на СКЛА „Черно море 2005“ /Балчик/ Валентин Андреев само с един опит успя да се класира за финала в хвърлянето на чук на Европейския младежки олимпийски форум в Баку /Азербайджан/. Талантът запрати уреда на 78.89 метра в единственото си излизане в сектора, справяйки се с квалификационната норма от 77.00 м. 

Доброволци от различни краища на света се включиха в реставрацията на Раннохристиянската базилика в крепостта "Палматис". Инициатива за опазване на недвижимото културно наследство в Община Тервел е по проект „Планиране и изпълнение на теренна консервация на Раннохристиянска базилика в крепостта Палматис, област Добрич“. Проектът е организиран в партньорство между доброволческата организация European heritage volunteers и Регионалния исторически музей – Добрич, със съдействието на Община Тервел.

Арестуваха бизнемена Антон Проданов. Той е основен свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, известен с прякора Суджука. Проданов е задържан по време на акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и полицията, пише "24 часа".

Конфедерацията на независимите синдикати в България, КНСБ, пусна ново мобилно приложение, чрез което всеки може да подава сигнали срещу некоректни работодатели. Приложението се казва VOX КНСБ, където анонимно работници и клиенти имат възможност да подават сигнали за некоректни работодатели или фирми, в които са станали обект на нередност.

Със съдействието на специализираната прокуратура в област Добрич е била извършена полицейска операция с дирекция “Жандармерия” и Областната дирекция на МВР. 11 са задържаните при акцията, сред които и заподозрян в блудство. 

От Община Добрич са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител за строително-монтажни работи на огради на три детски ясли и Центъра за защита на природата и животните.

Стотици каварненци и гости на крайморския град се докоснаха до легендата на българския футбол Христо Стоичков и спечелената от него през 1994 година „Златна топка”.

От социалното предприятие "Чудната градина" на фондация „Николай Чудотворец“, в което работят младежи с интелектуални затруднения, ще се радват на работен автомобил “Дачия”. Идеята и осигуряването му са изцяло на „Есетере България”.