Добра година за пшеницата отчитат в Добричко

Жътвата на пшеницата в Добричко приключва до дни, прибрани са над 90 на сто от масивите с хлебно зърно, които тази година са милион и 300 хиляди декара.

Добра година за пшеницата отчитат в Добричко

Средният добив пшеница за областта е 552 килограма от декар, с 11 килограма повече от миналогодишната реколта.


"Смея да твърдя, че на фона на това, което видяхме през зимата и пролетта, добивите са много добри. Освен това, земеделските производители сигурно следят как върви борсата. Очакваха се доста големи добиви в Русия, в Украйна, в Канада", каза проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт:

Последните прогнози обаче са за около 2 милиона тона по-малко производство в Русия и милион и половина спад в Украйна. Това вдигна цените на Чикагската борса на около 180 долара на тон. Търговците вече оферират и у нас.

"Има първи предложения – за мелничарска пшеница коментарите са около 310 – 315 лв. Тази пшеница, която няма качества, т.нар. фуражна пшеница на практика, там стартира от около 280 – 29- лв.", сподели Радостина Димитрова, агроном, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя е категорична обаче, че тези цени са ниски, заради по-големите разходи за отглеждането на зърното т.г. "Интересното т.г. е, че дори сортове, които не се славят с качества за мелничарска пшеница имат висок протеин. Доста ниско число на хектолитър, което е може би нормално, заради дъждовете, които паднаха, точно преди да влезем да жънем, но път протеинът е висок", допълни Радостина Димитрова

В семейната ферма на Радостина, която стопанисва 8000 дка, средният добив т.г. е сравнително нисък – 480 кг. от декар, докато в общини като Добричка стопаните прибраха по 625 кг. Тя се надява пролетниците да компенсират загубите й.