Чрез мобилно приложение можем да подаваме анонимни сигнали срещу некоректни работодатели

Конфедерацията на независимите синдикати в България, КНСБ, пусна ново мобилно приложение, чрез което всеки може да подава сигнали срещу некоректни работодатели.

Чрез мобилно приложение можем да подаваме анонимни сигнали срещу некоректни работодатели

Приложението се казва VOX КНСБ, където анонимно работници и клиенти имат възможност да подават сигнали за некоректни работодатели или фирми, в които са станали обект на нередност. Гражданите могат да подават и положителни отзиви. 



Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи на пресконференция в град Добрич, че приложението цели минимизиране на сивата икономика, която е в размер на 23 млрд. лв. или около 21% от българската икономика. 

Той беше категоричен, че целта е работещите българи да се активизират и да докладват сигнали при нарушения на правата им в труда. Експерти от КНСБ ще препращат сигнала към отговорните институции и ще връщат отговор през приложението. Националната кампания за борба с недекларирания труд "Сивото убива!" на КНСБ и партньори ще премине през цялата страна.

Пламен Димитров коментира, че секторите, включени в националната кампания за борба с недекларирания труд, са строителство, лека промишленост, търговия и ремонт на автомобили и земеделие. Той посочи, че по данни на Съюза на автосервизите около 80 - 90% от търговията с авточасти и ремонтът на автомобили е на сиво. “Само 6 800 автосервиза в България са лицензирани”, заяви Димитров. 

“Сивото убива в три направления - лоялната конкуренция, социалните права и физически”, каза още той. 

За състоянието в сектора на земеделието говори зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в земеделието Валентина Васильонова. От представената информация стана ясно, че работещите в този бранш общо са 620 хиляди, от които осигурени са 107 хиляди, а 513 хиляди остават неосигурени, въпреки че полагат труд. 

До момента мобилното приложение е свалено над 400 пъти и са подадени близо 30 сигнала. От КНСБ увериха,че по всеки един се извършва проверка и уведомяват подателите за резултатите. Чрез VOX КНСБ има и първи разрешен казус за неплатени заплати. Констатирано е било нарушение и направено предписание към работодателя за изплащане на възнагражденията.