Чрез мобилно приложение можем да подаваме анонимни сигнали срещу некоректни работодатели

Чрез мобилно приложение можем да подаваме анонимни сигнали срещу некоректни работодатели
Конфедерацията на независимите синдикати в България, КНСБ, пусна ново мобилно приложение, чрез което всеки може да подава сигнали срещу некоректни работодатели.

Приложението се казва VOX КНСБ, където анонимно работници и клиенти имат възможност да подават сигнали за некоректни работодатели или фирми, в които са станали обект на нередност. Гражданите могат да подават и положителни отзиви. 


Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи на пресконференция в град Добрич, че приложението цели минимизиране на сивата икономика, която е в размер на 23 млрд. лв. или около 21% от българската икономика. 


Той беше категоричен, че целта е работещите българи да се активизират и да докладват сигнали при нарушения на правата им в труда. Експерти от КНСБ ще препращат сигнала към отговорните институции и ще връщат отговор през приложението. Националната кампания за борба с недекларирания труд "Сивото убива!" на КНСБ и партньори ще премине през цялата страна.


Пламен Димитров коментира, че секторите, включени в националната кампания за борба с недекларирания труд, са строителство, лека промишленост, търговия и ремонт на автомобили и земеделие. Той посочи, че по данни на Съюза на автосервизите около 80 - 90% от търговията с авточасти и ремонтът на автомобили е на сиво. “Само 6 800 автосервиза в България са лицензирани”, заяви Димитров. 


“Сивото убива в три направления - лоялната конкуренция, социалните права и физически”, каза още той. 


За състоянието в сектора на земеделието говори зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в земеделието Валентина Васильонова. От представената информация стана ясно, че работещите в този бранш общо са 620 хиляди, от които осигурени са 107 хиляди, а 513 хиляди остават неосигурени, въпреки че полагат труд. 


До момента мобилното приложение е свалено над 400 пъти и са подадени близо 30 сигнала. От КНСБ увериха,че по всеки един се извършва проверка и уведомяват подателите за резултатите. Чрез VOX КНСБ има и първи разрешен казус за неплатени заплати. Констатирано е било нарушение и направено предписание към работодателя за изплащане на възнагражденията.  


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+