Протестиращи: Докато ВиК и Общината си прехвърлят топката десетки фирми стоят без вода

Работници и собственици на фирми се събраха днес пред сградата на ВиК - Добрич, за да изразят недоволството си от липсата на вода в продължение на седмици.

Протестиращи: Докато ВиК и Общината си прехвърлят топката десетки фирми стоят без вода


„Събрали сме се тук, защото нямаме вода от дълго време, но от няколко дни няма нито капка, нито тоалетните си можем да използваме, нито да си измият ръцете момчетата, абсолютно никаква хигиена и това вече е нетърпимо”, каза Синтия Недялкова. Тя сподели, че не само нейният обект е потърпевш, а всички, които се намират на пътя за Варна. „ Инж. Гикински прехвърля вината към Общината, а аз вчера говорих с госпожата, която отговаря за водния цикъл и тя ми каза, че проблемът е във ВиК”, допълни тя. 

„Тук съм, защото нямаме вода вече четвърта седмица, хората правят всичко възможно, но водата не идва до нас и искаме да разберем къде е проблемът”, сподели Гинка Тодорова.

„Четвърта седмица сме без вода, имаме 25 работници, които се занимават с изработка и монтаж на метални конструкции, те работят в изключително прашна среда, а няма вода дори и ръцете си да измият. Това е елементарна нужда и няма как да накараме хората да работят, когато няма къде да се измият, за да хапнат на обяд или преди да си тръгнат да излязат чисти от двора. При нас се работи със заваръчни инструменти и когато температурите са много високи, изпотяването и замърсяването е много голямо и се налага работниците да си отиват мръсни”, разказа Мариета Карагеоргиева. 


Управителят на ВиК Добрич Тодор Гикински заяви, че проблемът не е в управляваното от него дружество. „ВиК няма интерес да не подава вода, ние имаме в резервоарите достатъчно количество и причината, поради която нямате вода е, че още не сте привключени към новия водопровод”, поясни той.Според него трябва да се изгради връзка от стария към новия водопровод, за да може всички тези фирми да използват водата, която им се подава. По думите му ако в крайна сметка фирмата изпълнител не пожелае да го направи, от дружеството са готови да го сторят.


Недоволните граждани, придружени от началника на район Добрич към ВиК Николай Маразов посетиха и мястото, където, според дружеството, трябва да се направи връзка между стария и новия водопровод, за да може да се захранят с вода обектите от проблемния участък.

 „Всички имат вода в „Добротица”, въпросът е, че тук не е направена връзката между новия и стария водопровод, трябва да се изкопае, да се положи тръба и да се направи една водопроводна връзка и ще имат вода. В момента някъде по трасето е прекъснато, когато са копали из старите водопроводи, никой не знае къде са полагани преди 40 години, са прекъснали някоя връзка, затова идва по-слаба вода”, категоричен е Николай Маразов.


На място дойдоха координаторът на проекта за воден цикъл на община Добрич Добринка Михова ипредставител от фирмата изпълнител.

„Проблемът не е, че не е вързан новият водопровод, защото ние не сме изключвали стария, даже сме прехвърлили голяма част на новия, за да го облекчим”, каза представителят на фирмата изпълнител на водния цикъл в Добрич Пламен Тодоров.

Той заяви, че всички тези фирми се захранват от стария водопровод и направата на връзка между двата водопровода на това място няма да реши проблемите, защото по неговите думи ВиК има проблем с водопровода, който няма нищо общо с водния цикъл.

„Старата мрежа в  квартал „Добротица“ не е изключвана, изчакваме водният цикъл да приключи и като се прехвърлят  всички абонати и връзки, тогава целият квартал  ще бъде изключен. Аз нямам обяснение за липсата на вода, понеже и старата мрежа работи и би трябвало да имат вода“, каза координаторът на проекта за воден цикъл Добринка Михова. „Тази връзка ние действително ще я открием и ще я направим, но това не е причина да нямат вода към момента”, каза тя. 

Десетки работници и работодатели поискаха обяснение за системната липса на вода в обектите си от ВиК и Общината. Стигна се до решението, че ще бъде направена връзка между стария и новия водопровод в квартал „Добротица”, но компетентните органи не са сигурни дали това ще реши проблема. И двете институции поеха ангажимента да направят необходимото, но не успяха да дадат конкретни срокове.