IBM строи най-големия в света център за данни

Учени от изследователския център на IBM в Сан Хосе, Калифорния изграждат най-големия в света център за данни, с капацитет 120 петабайта. Новото хранилище е значително по-голямо от всичко познато досега, коментира анализаторът Стив Конуей от IDC.

IBM строи най-големия в света център за данни

Най-големите центрове в момента имат капацитет по около 15 петабайта. Засега не е известно за кой клиент се изгражда центърът. Знае се обаче, че неговите ресурси ще се използват за симулиране на събития с глобален мащаб.

Според Конуей, толкова голям капацитет подхожда на задачи, свързани с прогнозиране на времето и на земетресения, както и на изследванията на живи организми на клетъчно ниво.

Центърът може да съхрани данните на всички потребители на Facebook в продължение на 13 години, като се има предвид, че всеки ден на сървърите на социалната мрежа се записват по около 25 терабайта потребителска информация.

Хранилището ще се състои от 200 хиляди твърди диска. За да бъдат изградено подобно съоръжение, са използвани по-широки шкафове за HDD, всеки от които побира по-голям брой устройства. На второ място, избрано е водно охлаждане, вместо въздушно.