След 48 дни позволиха на жителите в кв. “Пастир” да полазват водата за пиене и готвене

На 12 юни Регионалната здравна инспекция в Добрич е издала Заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”.

След 48 дни позволиха на жителите в кв. “Пастир” да полазват водата за пиене и готвене

Припомняме, че от 25 април жителите на квартала бяха без вода след замърсяване с пестициди. Мъж и възрастна жена са пострадали след контакт със заразена с пестициди вода в тошевския квартал „Пастир”

Поредни празници без вода очакват жителите на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево

В средата на месец май директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич, главният инженер на водното дружество в Добрич Павел Павлов, както и главният държавен здравен инспектор обсъдиха в Министерството на здравеопазването предложението на ВиК водата да се пусне само за битови нужди, а жителите на квартала да бъдат предупредени. 

Питейна вода за кв. „Пастир” осигури земеделски производител от Генерал Тошево

Становище на Здравното министерство за водата в Пастир се очаква утре

На 17 май водоподаването беше възстановено, но само за битови нужди. Трябваше да бъде получена технология, чрез която да изследват останалите вещества във водата по Наредба 9, тъй като се оказа, че в България няма такава акредитирана лаборатория. 

До края на седмицата утвърждават метод за изследване на всички вещества във водата в Пастир

Гражданите бяха загубили търпение и на 18 май излязоха на мирно протестно шествие, въпреки че водоподаването беше възстановено за битови нужди. Около 11 мотористи и 40 автомобила се бяха събрали пред сградата на Община Генерал Тошево, след което продължиха до КПП „Кардам“. 

Протестиращи в Ген. Тошево: Мръсна вода = на болни деца

След 48 дни жителите на квартал “Пастир” спокойно могат да ползват водата от чешмите си за питейни цели и готвене.