Поредни празници без вода очакват жителите на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево

Жителите на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево ще посрещнат и следващите празници без вода.

Поредни празници без вода очакват жителите на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево

Повече от десет дни на около 300 домакинства е забранено да ползват вода за битови нужди и за пиене, след като във водопреносната мрежа бяха излети пестициди и хербициди. Следствието, което започна преди дни от прокуратурата, продължава и до момента. Ежедневно системата се промива от екипите на ВиК Добрич, вземат се и проби, които се изследват в лаборатория във Варна.



Липсата на вода в квартал Пастир създава редица неудобства за хората тук, а напрежението вече започва да ескалира, особено с идването на следващите три поредни почивни дни, заяви кметският наместник Снежана Станева. „Никак не е лесно. Десет дни вече чешмите са без вода, за следващите празници напрежението ескалира“, сподели още Снежана Станева. Две водоноски снабдяват населението с вода. Едната обикаля домакинствата с възрастни хора и тези, които отглеждат повече животни и имат нужда от по-големи количества, а другата е стационарна до сградата на кметството и оттам хората идват и си пълнят в туби. Затрудненията обаче са огромни, споделиха жителите на квартал „Пастир“. Относно обещанието от страна на ВиК Добрич на всяко домакинство да бъдат опростени по два кубика вода, хората обясниха, че едва ли тези 6 лева могат да компенсират неудобствата им, освен това с постоянното топлене на водата, те натоварват и сметките си за ток. Хората са категорични, че искат виновникът за натравянето на водата им, да понесе цялата тежест на закона и изразиха надеждата си подобни неща никога повече да не се случват.

По думите на главния инженер на ВиК Добрич Павел Павлов, взетите на 30 април проби показват, че натравянето на водата е овладяно, но заповед от Регионалната здравна инспекция за отменяне на забраната за нейното ползване все още не е издадена. Според него това би могло да се случи едва следващата седмица, в зависимост от това какво ще покажат пробите, които предстои да бъдат взети на 7 май и пуснати за изследване в София. „Много празници се събраха и на всичките празници хората нямат течаща вода в домовете си. Получават вода с водоноски, но това е мъка“, сподели инж. Павлов. Водата е била пречистена вече около 20 пъти, но има изисквания според европейското законодателство, които все още не са изпълнени, за да е годна за употреба, допълни той. 

Разследването на случая с отравянето на водата продължава, очаква се от Прокуратурата в Добрич да повдигнат обвинение за престъпление срещу конкретен извършител.