Протестиращи в Ген. Тошево: Мръсна вода = на болни деца

Мирно протестно шествие се състоя днес в Генерал Тошево заради безводието в квартал “Пастир” от 25 април.

Протестиращи в Ген. Тошево: Мръсна вода = на болни деца

В него се включиха около 11 мотористи и 40 автомобила. Шествието започна пред сградата на Община Генерал Тошево, където протестиращите прочетоха своята протестна декларация  и продължи до КПП „Кардам“. 




Въпреки че водоподаването само за битови нужди беше възстановено в петък, протестът се състоя. 

Основните искания на гражданите са водата в генералтошевския квартал да бъде изследвана в акредитирана лаборатория, с цел установяване на веществата в нея, за да се използва и за питейни нужди. Те посочиха още, че желаят от Регионалната здравна инспекция да извършват системен контрол на препаратите, които използват земеделските производители. Протестиращите настояват и за подмяна на водопреносната мрежа, която не е сменяна над 50 години. 


Протестиращата Росица Тодорова коментира, че пуснатото водоподаване в петък не е решение на проблема. “Тази вода не е питейна. Няма лаборатория, в която да се изследва.  До кога ще е така”, попита  тя. Росица допълни, че искането им за подмяна на водопреносната мрежа е трудно за изпълнение, но не е неосъществимо. Според нея тръбите са с дълбоки отлагания и промиванията от страна на ВиК не са почистили достатъчно водопреносната мрежа. Протестиращата изрази възмущение, че преди дни инкасатор е минал да засече водомерите, въпреки  че в квартала нямат вода от 25 парил.

“Вода по чешмите не тече, но лично моето семейство има 22 кубика за месец”, посочи тя и заяви, че е против да плаща за услуга, която не е получила. 

На протеста присъства и кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. “Стигна се до крайна мярка - да отида при премиера Бойко Борисов, за да се реши въпросът”, уточни той. Димитров каза още, че по най-бързия начин ще направят всичко възможно да бъде възстановено качеството на водата в кв. “Пастир”. 

В петък Валентин Димитров е провел разговор с ВиК - Добрич, от който е станало ясно, че все още не е изработена методиката, чрез която да бъдат изследвани всички вещества във водата по Наредба 9. Той беше категоричен, че това е прецедент за България, от който всички институции трябва да вземат поука. 

Протестиращият Иван Петров изрази притеснение, че децата или възрастните хора могат да пият от водата, въпреки предупреждението, че е само за битови нужди. Като причина посочи, че малките деца и възрастните хора се контролират по-трудно. 

Припомняме, че на 25 април беше установено, че водата в генералтошевския квартал е натровена след вливане на разтвор от пестициди и хербициди във водопреносната мрежа.  Жителите на квартала бяха незабавно уведомени, а водоподаването - спряно. 

След това стана ясно, че няма акредитирана лаборатория в България, която да изследва веществата тебуконазол и протиконазол, посочени в Наредба 9. В момента от Софийска вода изработват метод, чрез който те да бъдат изследвани.

Водата в генералтошевския квартал „Пастир“ беше пусната на 17 май, но само за битови нужди. Очаква се да бъде получена технологията, чрез която да изследват останалите вещества във водата.