Колко пари получава месечно един евродепутат?

Около 50 000 евро на месец струва един евродепутат на данъкоплатците. Това показват грубите сметки.

Колко пари получава месечно един евродепутат?

Всеки избраник в Европейския парламент получава брутна заплата от 8757 евро. След облагането с данъци остават 6824 евро или към 13-14 000 лева. Размерът на възнаграждението е фиксиран. То е 38.5% от базовата заплата на съдия в Европейския съд.Освен заплата всеки евродепутат получава 4513 евро за офис разходи. Но това не е всичко. За всяко заседание на парламента или негова комисия, депутатите получават по  320 евро на ден. От заплатата и дневните депутатът в европарламента може да си докара над 10 хиляди евро на месец чист доход.

Естествено, покриват се и всичките им транспортни разходи.  Европарламентът плаща и 2/3 от медицинските разходи на членовете си. Освен това им се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати. При сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия.

Всеки евродепутат обаче се явява и работодател. Евроизбраниците имат възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро. Парите за сътрудници и за офис разходи често са ставали причина за спорове и подозрения за злоупотреби.

„От една страна става въпрос за сътрудници, които са базирани в Брюксел. Като за тях се предоставя общ бюджет в рамките на, актуалните данни са, между 19 и 20 хиляди евро. Всеки член на парламента получава плащане, мисля около 80 хиляди евро на година, които целят да обезпечат офис в държавата, в която е избран. 02:29 скандали различни, относно как се изразходват тези средства вече е имало и то не свързани с България, а с други-държави членки.  Да бъдат назначавани лели, стринки, зетьове.”, разказва преподавателят по европейско право Христо Христев.

Във Франция евродепутати от няколко партии са разследвани за злоупотреба с парите за сътрудници и офиси. Уличени са, че използват парите на европейския парламент, за да поддържат партийни офиси у дома. 

„През 2014 г. започна разследване от страна на Европарламента. То беше инициирано от ОЛАФ, европейския орган за борба със злоупотребите. Той сигнализира случаи с френския Национален фронт и голям брой асистенти, които може би не вършат работа в пряка връзка с работата на евродепутатите. Още повече, че въпросните асистенти фигурират в йерархията на партията Национален фронт. Те си бяха партийни кадри.”, разказва социологът и специалист по европейска администрация Седрик Перен. 

Съмнение, че чрез парите за офиси депутатите финансират партиите, от които са избрани, има почти във всички страни членки. А преди няколко години Европарламентът изрично забрани 20 000 евро за сътрудници да се дават на роднини.

„Това да не са някакви близки негови хора, които очевидно биват назначени на някаква такава позиция, за да получава семейството допълнителни плащания. Дори да не са роднини могат да си плащат по този начин на градинаря, на масажиста. Ако това действително е така, това е измама. И тя може да се докаже.”, разяснява Христо Христев    

Практиката показва, че разследването на евентуални злоупотреби с парите за офиси и сътрудници се разследва от местните власти. Засега у нас такива разследвания няма.

Източник: БТВ