6 медала завоюваха каратеките от КБС „Калиакра” на Световното първенство по Шотокан Карате До в Румъния

Младите спортисти се завърнаха от северната ни съседка с 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

6 медала завоюваха каратеките от КБС „Калиакра” на Световното първенство по Шотокан Карате До в Румъния

10-ото световно първенство по Шотокан Карате До се проведе от 24 до 26 май в Букурещ, Румъния. В него взеха участие над 1500 каратеки от 37 държави на 5 континента, сред които и България. КБС „Калиакра” беше представен от 8 състезатели, разпределени в няколко категории, в зависимост от възрастта и теглото си, както индивидуално, така и отборно. 
В първия състезателен ден се включиха най-малките каратеки. Габриела Дончева, Симона Атанасова и Кристияна Панайотова отборно спечелиха полуфинала с представяне на майсторска ката Джион, а на финала изиграха в перфектен синхрон ката Хейан Нидан, с което завоюваха световна титла. Още на татамито лично получиха поздравленията на част от присъстващите официални лица.  По-късно през деня младите каратеки взеха участие в шобу ипон кумите, отново отборно.  След отлична и концентрирана игра бързо победиха връстниците си от Румъния, но на финала срещнаха силен отпор от сборния отбор на Украинската Шотокан Федерация и се окичиха с вицешампионската титла.

Дамиан Янев игра в три индивидуални категории – шобу ипон кумите, шобу санбон кумите и WKF кумите, като след оспорвана игра с други 14 каратеки успя да спечели сребърен медал.

Дона Димитрова показа добра техника, отлична физическа подготовка и невероятно желание за победа в категория 10-11 години момичета, WKF кумите, до 38 кг. Спазвайки точно указанията на сенсей Ариф Арифов, попари надеждите на каратеките от Румъния, Молдова, Казахстан и други традиционно силни държави, като се окичи със световната титла и златен медал. С това постижение Дона Димитрова поставя нов връх в своята крехка състезателна кариера след европейската титла за деца от Албена`2018.

В категория 8-9 години момчета, WKF кумите, до 25 кг. вицеевропейският шампион Петър Йорданов показа добра форма и мъжка игра срещу заложилия на дефанзивна стратегия състезател на Киргизстан, но загуби с минималното 0 : 1 и не успя да продължи към следващите елиминации.

В една от най-масовите категории – 8-9 години момичета над 25 кг, индивидуално кумите по правилата на WKF, КБС „Калиакра” Каварна беше представен от Ая Франк, Симона Атанасова, Кристияна Панайотова и Габриела Дончева, които се състезаваха с 21 каратеки. Добро впечатление направиха безапелационните победи в групата на Ая Франк (9 : 0) и Симона Атанасова (7 : 0). На полуфинала Габриела Дончева поведе в резултата, но беше изравнена в последните секунди на мача и последвалото съдийско решение не беше в нейна полза. Подобна ситуация се разви и за републиканската шампионка Кристияна Панайотова, която достигна до мач за 3-то място, но не успя да се наложи и остана 5-а. Симона Атанасова с перфектна и добре обмислена игра достигна полуфинал от другия поток в групата, но загуби с минималното 1 : 2 от Дария Науменко от отбора на „Скелия”, Украйна и след репешаж се класира на престижното 3-то място.

Във втория състезателен ден носителката на престижната титла „Спортист на годината Каварна`2018” Грациела Йорданова с демонстрация на отлична игра и добра тактика, достигна до финал в категория 14-15 години, кадетки кумите индивидуално, но не успя да се наложи над представителката на Казахстан, и спечели сребърния медал в категорията.

В края на 10-ото Световно първенство по Шотокан Карате До отборът на КБС „Калиакра” завоюва 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Дона Димитрова – 1-во място и златен медал, индивидуално WKF кумите

Отборно ката (Симона Атанасова, Габриела Дончева, Кристияна Панайотова) – 1-во място и златни медали

Дамиан Янев – 2-ро място и сребърен медал, индивидуално шобу санбон кумите

Отборно кумите (Симона Атанасова, Габриела Дончева, Кристияна Панайотова) – 2ро място, сребърни медали и отборна купа, шобу ипон кумите

Грациела Йорданова – 2ро място и сребърен медал, индивидуално шобу ипон кумите

Симона Атанасова – 3то място и бронзов медал, индивидуално WKF кумите