Момиче от Добрич изработва дъски от смола, придаващи настроение в кухнята

Даринка Дончева от град Добрич завършва Изобразително изкуство в СУ ,,Св. Климент Охридски‘‘. След това продължава да учи в „Нов български университет“ със специалност Мултимедия и компютърна графика.

Момиче от Добрич изработва дъски от смола, придаващи настроение в кухнята

Добричлийка рисува красиви и сладки картини от шоколад


Тя развива своя талант и решава, че трябва да разшири гамата от продукти, които твори с цялото си сърце. В момента изработва дъски от дървен материал и епоксидна смола, като добавя и кристали за декорация в някои от моделите й. Първоначално започва да използва смолата в своите картини, след което решава, че трябва да разшири употребата й. 


„Започнаха да ми идват разни идеи, които установих, че в чужбина вече са доста успешни. Затова реших да започна да ги реализирам и да предложа на хората нов и уникален продукт, който все още не е така разпространен в България“, споделя тя. 

Така започва да изработва дървени дъски с епоксидна смола. Признава, че усъвършенстването на техниката и процесите са й отнели много време. 


Дъските не са предназначени само за красота. Те могат да бъдат използвани за рязане и сервиране на различни продукти. „С тях готвенето е много по-цветно, красиво, приятно и с една доза по-уникално. Всичко зависи от въображението и креативността ни“, допълва талантливата добричлийка. Споделя, че често я питат дали дъските с епоксидна смола могат да се мият. Даринка уверява, че това може да се прави без проблем, както всяка друга дъска. Освен това смолата е безопасна и няма нужда за притеснение при допир с храната. 


„Тя е прозрачна, цвета придобивам със специални оцветители, подходящи за работа със смола. Извършват се доста подготвителни и довършителни процеси, докато получа крайния резултат и дъската бъде готова да се превърне в едно красиво произведение на изкуството и нечий подарък. Огледалният и кристален ефект, който притежава залятата част със смола, е просто уникален и много красив“, казва тя.

 


Дъските от смола предизвикват интерес в ресторантьори и собственици на магазини, които правят запитвания и поръчки за тях. 

Даринка споделя, че с картините от шоколад също постига успехи.


Картини, нарисувани от нея, са подредени в новооткрито заведение в град София. Категорична е, че ще продължава да изработва нови и креативни продукти. „Като всеки творец не мога да се задоволя само с едно произведение.  Понякога и хората ме вдъхновяват, когато желаят да им направя повърхността на бюрото или кухненския плот със смола.  Честно казано доста ми допада тази идея“, уточнява тя. И допълва, че ще даде път на креативността, за да получи максимална реализация и удовлетвореност от това, което прави за хората.


Творчеството на Даринка Дончева може да следите (ТУК).

Човек трябва да бъде смел, да експериментира и да насърчава развитието си, когато то е към по-добро и красиво“, споделя за финал творецът.