Добричлийка рисува красиви и сладки картини от шоколад

Днес ви срещаме с Дари Дончева. Тя е на 22 години от град Добрич. Завършва в СУ,, Св. Климент Охридски‘‘ , с профил изобразително изкуство. След това заминава да учи в „Нов български университет“ със специалност „Мултимедия и компютърна графика“. Даринка успешно развива таланта си свързан с изобразителното изкуство. Едно от най-интересните й творения са картините с шоколад. Талантливата добричлийка може да се похвали с награди от различни конкурси и участие в телевизионното предаване „Черешката на тортата“.

Добричлийка рисува красиви и сладки картини от шоколад

Представи се за нашите читатели
Казвам се Даринка Дончева, но всички ме наричат Дари. Обичам да дарявам щастие и радост на другите, имам много да раздавам от себе си! Понякога се чувствам като експлозив, изпитвам нужда да взривя околноста с позитивизъм, любов, щастие и частица от изкуството, без което не мога и ден. Посещавала съм школи в Добрич по рисуване при Кирил Петров и Стела и Дара. Смея да твърдя, че те ми дадоха тази основа и насърчение да развивам този талант, за което съм им много благодарна! 



От колко години рисуваш?
Страстта ми към изкуството винаги е била част от мен, като нещо заложено или завещано, за което ако не се грижа, ще повяхне и след него ще остане само празнота.

Още от ранна детска възраст съм рисувала шедьоври по кориците и страниците на книгите вкъщи, как да ви кажа, бях дете с много богато въображение!


Как разбра, че рисуването е твоята страст?
Не съм го разбирала, аз просто го знаех. Обичах да рисувам. Това беше изкуството, с което започнах да изразявам себе си. Рисуването ме научи как да живея. Човек може да научи много за себе си, да се преоткрие, да избяга от сивата реалност и да украси живота си с най-красивите цветове!

Разкажи малко повече за изобразителното изкуство. Какви картини рисуваш? Не бих могла да разкажа за изобразителното изкуство, защото то не се разказва, то се изживява, то се усеща, то е чувство и емоция, вдъхновение, потребност, живот. Живот, който продължава да живее дори и след нас! Дарява искри и запалва пожари, прави си огнища, за да не погива и да бъде вечно! Докато хората съществуват на тази планета, то ще е живо! Това, което обичам да рисувам  най-много са пейзажи и лица на хора, чрез тях усещам най-силно живота!


Как се роди идеята ти да рисуваш с шоколад? С пръсти ли рисуваш?
Бях поканена да участвам с картини на Grand Chocolate Festival 2017г. и така се зароди идеята шоколада да присъства в картините ми. Изключително съм благодарна на организаторите на събитието за предоставената възможност! Картините бяха възприети с огромен интерес, хората им се радваха и задаваха купища въпроси, като любимият ми въпрос беше дали стават ли за ядене. Като цяло този стил на рисуване е доста нов, преди бях чувала за рисуване с вино, с кафе и други интересни методи, но не и за рисуване с шоколад. За мен това беше също толкова интересно и иновативно. Оказа се предизвикателство, срещу което беше удоволствие да се изправя. Разбира се имах известни притеснения относно това, как ще се възприеме, дали ще се получи, как точно бих могла да си послужа с шоколада в една картина, но за щастие имам приятели, които ме подкрепяха и насърчаваха - това ми помогна много, да повярвам в себе си! Изключително е важна средата и хората, от които сме заобиколени, затова си ги подбирам много внимателно! А относно рисуването с шоколад използвам четки, шприцове или съвсем свободно го нанасям върху платното, за да получа така наречения небрежен ефект. Да се почувства свободата в картината, мисля че това е и любимият ми начин да нанасям шоколада!


Сама ли измисляш какво да нарисуваш или черпиш вдъхновение от други картини?
Като всеки артист и аз черпя вдъхновение, следя новостите и ако нещо ме впечатли го интерпретирам по мой начин. Разбира се понякога започвам проект и докато работя по него ми идват още 100 идеи как бих могла да го доразвия, но опита ми до сега ме е научил, че е хубаво понякога, човек да се изолира и да даде свобода на собствените си идеи!


Какво за теб е рисуването?
Рисуването за мен е живописен остров сред сивотата на този свят!


Коя е любимата ти техника при рисуването?
Изпробвала съм доста техники, но все още не съм открила любима сред тях. Всяка техника си има своя чар и предимства. Надявам се да открия някоя техника, която да мога да нарека любима!


Правиш ли портрети?
Да, правя портрети, дори се очертава скоро да започна по-честичко да ги правя, но ще са по-различни, няма да се старая да пресъздавам едно към едно приликите, а ще ги пречупя през моята призма, в мой стил! Смятам, че това, ще е по интересно, обичам свободата и различието в  най-хубавия смисъл на думата!


Кой е любимият ти художник?
Възхищавам се на мнозина български и чуждестранни художници, но не бих казала, че имам любим жудожник.

Участвала ли си в конкурси и изложби, печелила ли си награди? Разкажи малко повече за участието ти в „Черешката на тортата“.
Да, разбира се, участвала съм! Още от малка много обичах да рисувам за конкурси и да печеля награди, грамоти, чувството точно твоята творба да е в топ 3 е уникално и винаги това ме е насърчавало! А относно участието ми в ,, Черешката на тортата“ главната виновница за това беше Алекс (Александра Петканова ), с която имах честа да се запозная на едно интервю и си допаднахме много, защото тя е уникален човек, тя е слънце, което грее с позитивизъм, усмивки и доброта! Една вечер тя ми писа и ми предложи да бъда нейната изненада в ,,Черешката на тортата“, при което реакцията ми беше като на малко дете, грейнах с най-голямата усмивка и приех! Идеята й беше да направя картини с шоколад за нейните гости, които бяха Орлин Горанов, Веселин Плачков, Мариана Попова и Миглена Каканашева. Също така да направя и демонстрация как се рисува с шоколад. Честно казано участието ми  в това предаване  беше колкото  вълнуващо и незабравимо, толкова и стресиращо, понеже за първи път ми се случи нещо толкова хубаво. Благодарна съм за това преживяване и все още като се сетя за него, усмивката ми засиява!



С какво се занимаваш в момента, мислиш ли да започнеш един по-професионален път с рисуването? В момента съм се фокусирала върху дипломирането си главно, а относно рисуването, съм замислила проекти и изложби, които е въпрос на време да осъществя и бих се радвала да виждам личното си развитие като творец. 

Имаш ли други хобита?
Много обичам въпросите свързани с хобитата ми, защото те са много и съвсем не се занимавам само с рисуване! За сега хората знаят само за една частица от моето изкуство, но истината е, че аз много обичам да пея и да пиша. Винаги ми се е искало да се занимавам по-професионално с музика и да реализирам мои музикални проекти, освен текстовете на песни от скоро започнах да пиша и стихотворения. Изкуството ме е завладяло по всевъзможни начини и ме е научило да изразявам себе си по всякакъв начин, било то в картина, в песен или стихотворение.. Изкуството е най-голямата ми зависимост и съм силно пристрастена към него! Обичам природата, животните, хората, разходките и добрите разговори, също така съм голям фен и на бързите скорости! Обичам пътешествията и спонтанните решения, те носят тази тръпка.. карат те да се чувстваш жив и да оценяваш момента! Всичко хубаво да се случва тук и сега, а не след една, две години или просто никога! Истински щастлива съм била, когато съм позволила нещата, които искам да се случат днес, а не утре, защото утре може и да не дойде!