Добрич отбеляза тържествено Деня на победата и Деня на Европа

С общоградско поклонение в Добрич бяха отбелязани Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма.

Добрич отбеляза тържествено Деня на победата и Деня на Европа
Десетки жители и гости се събраха пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци, за да отдадат заслужена почит. Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.


През 1945 година приключва войната белязала жизнения път на повече от милиард и 700 млн. души. Военните действия обхващат 61 държави, но за една от тях – Съветския съюз, тази война се превръща във Великата Отечествена. В периода 1941 – 1945 година СССР губи над 52 млн. души, загиват над 19 млн. военнослужещи и около 23 млн. цивилно население, в това число близо 6 млн. деца под 4 години.


България също е част от кървавия апокалипсис. С официален протокол за присъединяване към Тристранния пакт на 1 март 1941 година във Виена, страната ни предоставя територията си и комуникации на германските войски, подготвящи своята офанзива на Балканите. И през 1941-а обявява война на Великобритания и САЩ. Следват жестоки бомбардировки от англо-американската авиация. Повече от хиляда са жертвите в София. Свалени са 120 вражески самолета. И един добричлия – Димитър Списаревски, се вписва в историята с безпримерен героизъм. Той си тръгва от живота с таран на американски бомбардировач. Около 450 000 са българските войници, мобилизирани за военните действия. 30 000 загиват в сражения по бойните полета в Европа, в полетата на Втората световна война, която приключва преди 74 години. 

Краят на войната е сложен с подписването на един исторически акт в предградието на Берлин Карлсхорст в нощта на 8 срещу 9 май – за пълна капитулация на Третия райх.


На общоградското поклонение по случай 9 май присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов,  генералният консул на Руската федерация във Варна Оксана Жерновая, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, военноинвалиди  и военни от запаса, представители на политически партии и движения, на обществени организации и културни институции, гости от град Тмбов, Русия, граждани на Добрич. 


Церемонията започна с панихида за всички, дали живота си в най-кръвопролитната война в историята на човечеството.


„Ден на победата и Ден на Европа – два празника за паметта и бъдещето. На 9 май се прекланяме пред жертвите през Втората световна война, припомняме си дати и събития, но често забравяме, че зад всички тези исторически и статистически данни стоят обикновени хора с необикновени подвизи”, каза в тържественото си слово кметът на град Добрич Йордан Йорданов. 


Минута мълчание беше запазена в памет на загиналите.


Цветя и венци бяха положени на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война.


Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.


 

„Днес всички ние сме от един полк. На този ден, днес отдаваме почит на нашите деди и баби, на нашите майки и бащи и всички онези, които с цената на своя живот платиха, за да живеем днес ние под чисто небе. Затова ние сме длъжни да помним, че подвигът им е безсмъртен, а паметта за тях – жива. Благодаря на всички, които не забравят”, заяви генералният консул на Руската федерация във Варна Оксана Жерновая.


Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма бяха отбелязани в Добрич с общоградско поклонение пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци и този на Съветската армия.