Три поколения добро в Добрич - Интеракт, Ротаракт и Ротари

Целите на ротарианското семейство са насочени към активни хуманитари дейности

Три поколения добро в Добрич - Интеракт, Ротаракт и Ротари
Татяна Иванова и Иван Деветаков

16-годишната Татяна Иванова, ученичка в ЕГ “Гео Милев”, е президент на Интеракт клуб - Добрич. В него има 20 младежи, на възраст от 12 до 18 години. Членовете на клуба се учат колко е приятно да организират благородни инициативи в полза на обществото.

“В клуба организираме инициативи, от които ние имаме нужда.  Сами създаваме идеите”, сподели Татяна Иванова. 

Първата изява на организацията беше Панаир на професиите. На събитието бяха поканили лектори, професионалисти в различни сфери, към които се проявява интерес от младежите, завършващи в момента училище. 

Панаир на професиите в подкрепа на кариерното развитие на младите хора се провежда в Добрич

Татяна Иванова коментира, че са организирали тази изява, защото самите те са имали нужда от подобно събитие в Добрич.

Секретарят на Ротари клуб - Добрич Надежда Пампорова сподели, че Интеракт носи смисъла на въведение в хуманитарните дейности и активността.


Надежда Пампорова

29-годишният Иван Деветаков е президент на Ротаракт - Добрич. Той работи като психолог в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост. В клуба към момента са регистрирани 17 души, на възраст от 18 до 30-годишна възраст. 

“Когато сме се събрали, гледаме да има определен ред. Да свършим задълженията и задачите си и оттам нататък по неформален начин започваме да отпускаме. Тогава идват идеи, които могат да бъдат реализирани”, сподели той. 

Според него, в самото начало хората са били скептично настроени, че Ротаракт - Добрич отново ще бъде създаден. Иван Деветаков припомни, че преди пет години е имало такъв клуб, който е бил замразен. “Поради различни обстоятелства членовете са напуснали. Клубът е бил замразен за известно време”, разказа той.

Иван Деветаков коментира, че чрез възобновяването на клуба са доказали, че има можещи млади хора в града. Те намират време за различни инициативи, въпреки че имат и други задължения.

Първата инициатива на Ротаракт - Добрич беше изложба на традиционни български занаяти в различни училища, която все още продължава.  

В добричките училища оживяват традиционни български занаяти по идея на младежка организация

Ротаракт означава Ротари в действие. След навършване на 30-годишна възраст членовете на клуба имат възможността да се присъединят към семейството на Ротари.

В клубовете има президент, вицепрезидент, церемониалмайстор, ковчежник, който отговаря за финансите в клуба, и секретар. Всяка година те се сменят.

Младежките организации се самофинансират. Всеки месец се заплаща членска вноска, а събраните средства се използват за реализиране на обществено значими идеи. Остатъкът се заделя за организиране на следващи благородни инициативи.

Двата младежки клуба са програма на Ротари Интернешънъл. Хуманитарната организация има 114-годишна история в служба на обществото. 

“Целите на ротарианската организация са чисто хуманитари. Преди 114 години организацията е създадена, за да служи на обществото. Да служат хората, придобили достатъчна стабилност във финансово отношение. Тогава Ротари е била абсолютно мъжка организация”, сподели Надежда Пампорова. 

В своята дейност ротарианците осъзнават, че енергията на младите към хуманитарните дейности трябва бъде насочена от ранна възраст. През 1962 година създават програмата Интеракт за младежи на възраст между 12 и 18 години. 

Години след това решават, че се губи връзката от 18 до 30-годишните, когато човек може да влезе в Ротари клуб. Така през 1968 година създават Ротаракт клуб за младежи, подготвени да станат ротарианци.  

Това е естествената връзка между младежите, на възраст от 18 до 30 години, и ротарианците.

Надежда Пампорова сподели, че първоначално са се свързали с директорите на училищата в Добрич, за да им препоръчат ученици, които могат да се включат в Интеракт клуб.

За тях е било важно да се оформи общност на града, а не на определено училище. “При нас беше важно клубът да е общоградски, затова се обърнахме към директорите”, уточни секретарят на Ротари клуб.

Надежда Пампорова припомни, че Ротари клуб - Добрич е инициатор на коледния концерт Дарования, който се организира традиционно. Успоредно с това те издават и книга, в която са включени успехи и постижения на деца и ученици от Добрич.

“В книгата имаше 700 снимки на деца и младежи. Има деца, които се повтарят в различни направления. Просто се чудех кое дете да поканим за Интеракт. Буквално издирвах Татяна Иванова, която стана президент на клуба. Бях удивена от постиженията й в различните области. По този начин си набелязах множество деца и поканихме над 40 деца”, разказа тя.

Според нея, не всеки е готов да приеме да влезе в клуб, в който не познава никого. Очакванията й са младежките организации да бъдат активни.

“В Интеракт клуб задължително присъства един ротарианец, възрастен човек. Главно като наставник. Засега този човек съм аз. Децата са изключително креативни и забавни”, сподели Надежда Пампорова.