Панаир на професиите в подкрепа на кариерното развитие на младите хора се провежда в Добрич

Завършващите младежи проявяват най-голям интерес към медицината, журналистиката, физиката, ИТ специалностите


Панаир на професиите в подкрепа на кариерното развитие на младите хора се провежда в Добрич

По инициатива на Интеракт клуб Добрич днес в общински младежки център „Захари Стоянов” се провежда Панаир на професиите. Президентът на организацията десетокласничката Татяна Иванова сподели за Добрич онлайн, че са поканени лектори, професионалисти в различни сфери, към които се проявява интерес от младежите, завършващи в момента училище. Своите професии представят юрист, архитект, лекар, актьор, журналист, музикален педагог, военен. За различни от техните професии информират постери, подготвени от интеракторите.




„Целта на събитието е индивидуално кариерно ориентиране”, обясни Татяна Иванова. Според нея младежите, на които предстои завършване на средно образование, проявяват най-голям интерес към медицината, журналистиката, физиката, ИТ специалностите.

Това е първата инициатива на Интеракт клуб Добрич и е изцяло по идея на организаторите, ние се опитваме единствено да бъдем тяхна опора, сподели арх. Надежда Пампорова от Ротари клуб. Тя обясни, че интеракторите са преценили, че младежите в Добрич, особено сега - в пролетния сезон, имат нужда от кариерно ориентиране. „Аз мисля, че не са малко инициативите на Общината за това ориентиране. Но младежите много искаха професионалисти в различни области да представят професиите си - като необходимо образование за тях и, съответно, с това образование в колко различни направления човек може да ги упражнява в живота”, допълни Надежда Пампорова.



„Архитектът е специалист, който превръща желанията на клиентите в жизнена среда. А това изисква творчество, познания, психология и контрол при изграждането на обектите”, посочи пред младите хора от арх. Пампорова. „Това, което ние, архитектите, искаме да кажем на света, е, че минималното познание на принципите на архитектурата формира интелигентно общество”, обясни тя. Според Пампорова, още от детската градина би било хубаво децата да обръщат внимание на околната среда, за да станат по-взискателни към нея като граждани. „За това архитектурата е изключително социално изкуство и трябва да бъде разпространявана като идеология”, допълни арх. Пампорова.



Какъв е пътят на музиканта като професионалист научиха участниците в инициативата от вокалния педагог Елена Карабельова. Тя сподели от къде тръгва този път, с какво да се занимават и какво трябва да учат бъдещите музиканти, за да стигнат до момента, в който вече ще практикуват професията. Карабельова разказа за естеството на своята работа, за положителни и отрицателни страни, предостави повече информация от кухнята. „Пътят на музиканта тръгва от детството. Не трябва да се закъснява, защото обучението изисква много време, години наред”, сподели вокалният педагог.



Интеракт клуб в Добрич е създаден през декември м. г., в момента членовете му са 16. Най-малкият е шестокласникът Максим, който е секретар на организацията. „Всички сме много различни, от различни училища, изявени в различни сфери, с различни интереси и хобита, ние сме една палитра”, сподели президентът Татяна Иванова. Сред проявите, които Интеракт има намерение да организира, са еднодневни акции, като отбелязване на Деня на щастието, например, Ден за почистване на парка и други. Планира се провеждането на голям фестивал в скейт парка, който да е няколко дни, от сутрин до вечер, със състезания по скейт борд,  колоездене, с различни работилници и вечерен концерт.