Изграждат православен параклис в село Коларци

Досега в селото са нямали православен храм

Изграждат православен параклис в село Коларци

Параклисът ще бъде изграден по настояване на Ружди Османов, кмет на с. Ангеларий, който временно замества кметът на с. Коларци, съобщиха от Община Тервел.



Срещайки се с хора от селото, Ружди Османов е идентифицирал като приоритет в своята работа да започне дейност за изграждане на параклис в Коларци. Първоначално  е направил проучвания за наскоро изградените храмове в Добруджа, след което е представил пред общинското ръководство вариант за построяване на малък параклис.

Той ще бъде разположен в началото на зелената площ на улица „Втора“ и ще носи името Света Злата Мъгленска. Издадени са виза за проектиране от арх. Емилия Добрева, проектът е изготвен от арх. Коев от гр. Добрич, а строител ще бъде „Костофф“ ЕООД. 

Залата на параклиса е предвидено да бъде с площ от 15,5 кв.м, покривната конструкция над залата с размер 24 кв.м., а височината при купола 6 метра. Незначително по-ниска от купола ще бъде малката камбанария, над входа на сградата. Жителите на с. Коларци ще честват храмовия празник на 18 октомври, когато се отбелязва Света великомъченица Злата Мъгленска и Св. Лука.

Възложител на строежа, с благословия на Митрополита, е Община Тервел. След завършването на параклиса, той ще бъде дарен на Българската православна църква с решение на Общинския съвет на Община Тервел.

За настоящата година в общинския бюджет е отделена сума, която се равнява на една трета от прогнозната стойност на параклиса. От Община Тервел отправят апел за дарения, които ще дадат възможност през настоящия строителен сезон да бъде реализирана по-голяма част от изграждането на параклис “Света Злата Мъгленска” в село Коларци.