Софтуерна фирма иска забрана на Mac OS X

Американската компания Software Restore Solutions (SRS) подаде съдебен иск срещу Apple, твърдейки че операционната система Mac OS X нарушава нейни патенти. Софтуерният разработчик от Илинойс настоява съдът да забрани продажбите на епълската ОС, предаде AppleInsider.com.

Софтуерна фирма иска забрана на Mac OS X
В частност, компанията атакува помощната програма Apple Disk Utility, която, според ищеца, използва неправомерно технология за автоматично конфигуриране, принадлежаща на SRS.

Спорната програма е предназначена за проверка и форматиране на твърди дискове, запис на DVD и работа с логически раздели. Приложението влиза във всички версии на Mac OS X.

Освен забрана на продажбите на Mac OS X, SRS иска и компенсация за пропуснати ползи. Размерът на компенсацията не се съобщава.

Макар и малка компания, SRS може да създаде сериозни главоболия на Apple. В подобен случай през 2009 г. компанията i4i издейства забрана на продажбите на Microsoft Word и получи компенсация в размер на $290 млн. за това, че в текстообработващата програма е използвана нейна патентована технология.

Самата Apple вече има лош опит в аналогичен случай от миналата година. Компанията беше принудена да плати глоба в размер на $625,5 млн. за нарушаване на патент в програмите Finder и iTunes.